Секрецията на хормоните на надбъбречната жлеза - кортикостероидите в организма има цикличнен характер. Този ритъм може да бъде нарушен при хроничен стрес или прием на синтетични кортикостероиди. Това може да доведе до нежелани лекарствени реакции, сред които нарушения в паметта, настроението и съня. Нарушенията в циркадните ритми водят до невропсихични разстройства.

 

Водещ елемент в регулацията на биологичния часовник е секрецията на глюкокортикоиди от надбъбречната жлеза. Тази секреция се увеличава преди събуждане рано сутрин и има значение за регулиране на метаболизма, функциите на имунната система и сърдечносъдовото здраве. Водещо значение за тези процеси има хипоталамичното супрахиазмално ядро, което значително се влияе от наличието или липсата на дневна светлина в околната среда. Ендогенната секреция на кортикостероидни хормони - главно кортизол в човешкия организъм е под циркаден контрол посредством сложна регулация, свързваща хипоталамичното супрахиазмално ядро и функциите на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези.


 

Нарушенията в интегритета на тази сложна регулаторна система могат да се дължат на синдром на Кушинг или при употреба на кортикостероиди, назначени за терапия на възпалителни заболявания. Това води до повишаване на нивата на хормона на стреса - кортизол в естествени условия през деня, което е свързано с повишен риск от депресия, тревожност и психоза. Скорошни проучвания са показали важността на нормалните физиологични промени в нивата на стероидните хормони, които са от ключово значение за поддържане на оптимален когнитивен капацитет и емоционален баланс. Това подчертава и значението на времето, в което се отделят тези хормони и наличието на рецептори, с които те да се свържат, за поддържане на добро невропсихично здраве.

 

Метилпреднизолонът, например, е често предписван кортикостероид с дълго действие, чието приложение се свързва с нарушения в биологичния часовник и повишен риск от промени в способността за запаметяване и психиатрични заболявания. В ситуации, които не са свързани със стрес за организма, ендогенната секреция на кортикостероиди достига максимални нива в сутрешните часове, което има значение за начало на активната фаза на деня и започване на множество биологични процеси. През този период от време е най-ефективно запаметяването и впоследствие, със спада на кортизола, паметта губи своята ефективност. Продължителната употреба на кортикостероиди, от друга страна, води до влошаване на паметта и то на процесите на запаметяване, които зависят от функцията на хипокампа.

 

Освен това, кортикостероидите влияят на експресията на гените, които имат важно значение за процесите на запаметяване в хипокампа. Друга важна особеност е, че е установено, че нарушенията в паметта и промените в циркадните ритми са по-често срещани при пациенти с депресия или такива, на които е назначена терапия с кортикостероиди.

 

Референции:

https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2211996120