Около 10% от популацията в световен мащаб са хора с водеща лява ръка. Освен битовите неудобства, при тях може да се наблюдават и някои фини ефекти върху физическото и психическото здраве. Тялото и умът при левичарите могат да функционират различно, в сравнение с хората, при които водеща е дясната ръка. Водещата ръка се определя в ранните етапи от развитието на плода, но кои фактори биха могли да имат отношение това?
 

Не е само в гените

Изследователите не са напълно сигурни защо при някои хора водеща е лявата ръка, но знаят, че гените са отговорни за около 25% от тези случаи. Установява се, че тази предразположеност се на
блюдава в семействата, но не толкова „осезателно“, както други наследствени черти. Еднояйчните близнаци, които споделят едни и същи гени, може да имат различни водещи ръце. 
 

Стресът през бременността

Британски изследователи установяват, че плодът при бременните жени, които са подложени на много стрес, е по-склонен да докосва лицето си по-често с лявата ръка, отколкото с дясната. Според специалистите това може да бъде един от първите признаци, че детето ще бъде с водеща лява ръка. 
 
От данните на друго проучване става ясно, че бебетата, които са с ниско тегло при раждане или са родени от по-възрастни майки, също е по-вероятно да бъдат с водеща лява ръка. 
NEWS_MORE_BOX
 

По-често срещано е сред близнаците


Еднояйчните близнаци понякога са огледални образи едни на други – ако единият например има бенка на лявата буза, при другия тя може да се намира на същото място, но на дясната буза. Преди време се е смятало, че гените сред близнаците са огледални и ако единият от тях е с водеща дясна ръка, то при другия водеща трябва да бъде лявата. 
 
Това твърдение не е вярно, но е фак, че сред близнаците случаите на левичари са двойно повече, в сравнение с останалата част от населението.