Знаем колко важна е информацията за принадлежността ни към една или друга кръвна група, когато ни предстои операция. Жените по време на бременността разбират от какво значение може да бъде несъвместимостта по резус фактор между майчиния организъм и плода. Популярни са и някои тези за връзката между кръвната група и определени черти от характера дори, подходящ режим на хранене и пр. Най-новото, което науката открива е връзката между кръвната група и остаряването на мозъка...

При остаряването от учените се регистрират някои промени в мозъка като промяна на размера, кръвоснабдяването и функциите му по отношение когнитивните способности. Промените са на всяко ниво – от молекулярно до морфология, в това число и редуциране обема на сивото вещество.

Според проф. Аналена Венери и Матео Де Мрако от факултета по невронаука на Шефилдския университет този процес, както и рискът от когнитивен упадък с остаряването, е различен при представителите на различните кръвни групи и вероятно зависи и от този фактор.

От резултатите на изследване, което провеждат между 189 души в добро здравословно състояние, те установяват, че при хората от нулева кръвна група промените в обема на сивото вещество са по-незначителни, в сравнение с представителите от останалите кръвни групи общо. При проучването си те провеждат MRI скенери на доброволците, като след това изчисляват промените и сравняват получените данни.

При хората от кръвните групи А, В и АВ обемът на сивото вещество в слепоочния и лимбичен дял на мозъчната кора, включително и хипокампът, е по-малък. Известно е, че при Алцхаймер една от първите области в мозъка, които биват увредени е хипокампът.

Различните типове кръв влияят на развитието на нервната система по свой начин, категорични са учените. В публикация в сп. Brain Research Bulletin те споделят, че сега тепърва предстои да се разучи механизмът на тази връзка.

От подобно изследване миналата година, публикувано сп. Neurology, се прави изводът, че хората с по-рядко срещаната кръвна група AB е по-вероятно да страдат от когнитивни проблеми с напредване на възрастта си. 82% от тях е много вероятно с напредването на годините да се оплакват от влошена памет, нарушена мисловна дейност, каквито са характерните признаци за развитие болест на Алцхаймер. По принцип, за този тип кръв е характерна по-висока степен на кръвосъсирване. При висока степен на този фактор 8 е  по-голяма вероятносттаза когнитивен упадък и деменция, което също е установено в изследване.

NEWS_MORE_BOXЕстествено, принадлежността към една или друга кръвна група е даденост, която не може да се промени, но това не означава, че хората от АВ кръвна група са безсилни пред заплахата от деменция. Според учените тук от полза могат да бъдат усилията за контрол на телесното тегло, кръвното налягане, за избягване на тютюнопушенето и обездвижването, към придържане към правилен хранителен режим и за превенция на диабета, особено след 35-40-годишна възраст, които са достатъчно популярни препоръки.

При наличие на високо кръвно налягане рисковете да настъпят промени в бялото вещество и увреждане на кръвоносните съдове в мозъка са много по-големи. При диабетиците хипокампът се свива много по-бързо. При наднормено тегло и затлъстяване скоростта на намаляване на мозъчния обем и когнитивния упадък е най-висока. При пушачите настъпват по-бързо нежелани промени в бялото вещество.

Изследванията недвусмислено показват, че за здравето на мозъка от значение е още не само генетичния фактор, но и стилът на живот. За да се запази добра когнитивната функция на мозъка, въпреки остаряването, учените съветват да се съхрани активна мисловната дейност. Това помага за разрастването на сивото вещество и спира процесите на намаляване на обема му с напредването на възрастта. И още едно съществено условие се оказва вярно – трябва да развиете умение да медитирате, тоест да запазвате ума си спокоен, ако искате да предпазите мозъка си от остаряване.