Владеенето на допълнителен чужд език има съществени ползи за мозъка, се установява от ново научно изследване.


„В напреднала възраст започва естественият спад на човешкия организъм, но изглежда билингвистите, хората с два родни езика, поддържат по-добри когнитивните функции. Изводът е валиден дори при хора с деменция.“, споделя Елън Бялисток от Нюйоркския университет в Торонто, Онтарио, и ръководител на изследването. 


Учените изследват пациенти с Алцхаймер, монолингвисти и билингвисти. Установява се, че хората, владеещи два езика, са средно 4-5 години по-възрастни от монолингвистите при сравними точки на неврологични увреждания.
 
Оказва се, че дори и да има увредени тъкани, мозъкът на билингвистите продължава да функционира, уточнява Елън Бялисток.Една от възможните теории е, че изучаването на езици е пример за „когнитивен резерв“. Същият ефект върху умствената дейност има реденето на пъзели и различни игри.


Владеенето на повече чужди езици помага и за игнориране на ненужна информация и по-ефективно степенуване на задачите по важност.


А защо е по-трудно за възрастните да научат нов език, в сравнение с децата? Причината може да бъде, че възрастните не могат да отделят толкова време и внимание на усвояването на нов език, докато при децата в училищна възраст това е едно от основните им занимания, пояснява ръководителят на изследването.