Промяната във вкуса се дължи на различни фактори. Както повечето от нашите сетива, усещането на различните вкусове също се влошава с напредването на възрастта. Това означава, че проблеми, които причиняват загуба на вкуса при младите хора, може да заличат напълно вкусовите им сетива, когато остареят.


Загубата, или промяната, на вкуса, както и обонянието, биха могли да доведат до загуба на апетит и така се стига до загуба на интерес към храната. При по-възрастните хора по принцип се наблюдава липса на апетит, на което се дължи и бързото отслабване при някои. Загубата на вкус би могла да бъде причинена и от заболяване.


От всички сетива, най-често губим обонянието си, а тази загуба води и до промяна във вкусовите усещания. Обонянието бива влошено от състояния, които засягат лигавицата на носа, които са обичайни при настинка или хроничен ринит.


По-рядко загубата на вкус е заради проблеми с нервите, които могат да се получат в следствие на увреждане на нерв в носа, така и от увреждане на областите в мозъка, отговорни за обонянието. Такива увреждания са последствия от инсулт, например.


Едни от най-често срещаните причини за загуба на вкуса, особено при възрастните хора, са проблеми в устата, свързани със зъбите или слюнката.


Всяко състояние, свързано със сухота в устата, създава проблеми. Слюнката е особено важна за разпознаване на вкусовите качества. Химикалите, които се съдържат в храните и напитките, се разтварят в нея и по този начин достигат до вкусовите рецептори.


Всичко, което причинява инфекции в устната кухина, може да повреди вкусовите рецептори. Тютюнопушенето също може да стане причина за загуба на вкуса.