Ако страдате от излишна тревожност, вероятно витамин В6 ще ви е от полза. Този извод може да се направи от ново изследване на Университета Рединг, в което се наблюдава влиянието на витамин В6, витамин В12 и плацебо върху тревожността, депресията и разстройствата на настроението. 


Отдавна е известно, че мултивитамините влияят на усещанията ни, но досега не е правен извод, кой точно витамин има редуциращо нивата на стрес въздействие.


Витамин В6 е известен с това, че повишава синтеза на GABA - гама-аминомаслена киселина, която потиска импулсите между нервните клетки в мозъка. По думите на водещия автор на изследването д-р Дейвид Фийлд от Факултета по психология витаминът помага на организма да произведе специфично съобщение, което да инхибира импулсите в мозъка, което и има успокояващ и редуциращ тревожността ефект. 


В изследването са взели участие 478 души, част от които са приемали витамин В6, други – В12 и трети плацебо веднъж на ден в продължение на месец, като е необходимо да се отбележи, че количеството на приеманите витамини е надвишавало над 50 пъти препоръчителните дневни дози. 


При приемалите витамин В12 разликата с плацебо групата относно ефекта на GABA бил минимален, за разлика от очевидния в групата на взималите В6. Това е документирано чрез визуални мозъчни изследвания. 


Функционирането на мозъка се гради на деликатен баланс между възбуждащи неврони, които пренасят информацията и потискащи, които предотвратяват свръхактивността на мозъка. Най-новите теории свързват разстройствата на настроението и някои други невропсихиатрични състояния с нарушения на този баланс, често в посока повишени нива на мозъчна активност, разяснява д-р Дейви Фийлд. Въпросното изследване свързва инхибиращия мозъчните импулси ефект от химикал, получени след приема на витамин В6, с намаленото безпокойство сред участниците.


Много полезни храни съдържат витамин В6. Такива са риба тон, нахут, плодове и зеленчуци. Изследователите предполагат, че за постигане на посочения ефект хранителният режим няма да е достатъчен и ще е необходимо допълнителен прием на витамин В6. Подобни дози обаче се определят като лекарства и се назначават от лекар. Въпреки това интервениите чрез храненето са много по-приемливи по отношение на страничните ефекти на лекарствата, подчертават те. Учените смятат, че комбинирането на хранителния режим, богат на витамин В6, включително с прием на хранителни добавки, с когнитивно-поведенческа терапия може да усили търсения ефект от терапевтичния курс.


Референции:
High-dose Vitamin B6 supplementation reduces anxiety and strengthens visual surround suppression, Human Psychopharmacology Clinical and Experimental (2022). DOI: 10.1002/hup.2852