"Разстройство на игрите" (видеоигрите) звучи като фраза, подхвърляна от ядосани родители, а не като състояние, на което да се обърне внимание. Световната здравна организация обаче избра да го включи в последното издание на своята вътрешна класификация на болестите (основана за идентифициране на здравните тенденции и статистики в световен мащаб, съдържаща около 55 000 уникални кода за наранявания и болести, като предоставя общ език, позволяващ на здравните специалисти да споделят здравна информация по целия свят).

 

Новоразработеното разстройство се характеризира с три ключови индикатора: 


 

  • Увреден контрол върху игрите (напр. начало, честота, интензивност, продължителност, прекратяване);
  •  Поставяне на игрите като приоритет, имащи предимство пред другите интереси и ежедневни дейности; 
  • Продължаване или ескалация на степента на пристрастеност към игрите, въпреки появата на негативни последици.

 

Мнозина могат да се припознаят в тези симптоми, въпреки че разстройството е и критикувано по доста параграфи. Според специалистите то е прекалено широко и субективно понятие. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Симптомите на "разтройството на игрите" има общи черти с подобни пристрастяващи дейности, като хазартното. „Нарушенията, дължащи се на пристрастяване, са разпознаваеми и клинично значими синдроми, свързани с дистрес или смущения в личните функции, които се развиват в резултат на повтарящо се поведение, различни от използването на вещества, произвеждащи зависимости“ , пише Световната здравна организация.

 

„Нарушенията, дължащи се на пристрастяване, включват разстройство на хазарта и игрално разстройство, което може да включва както онлайн, така и офлайн поведение“. Въпреки всичко, организацията бързо отбелязва, че разпространението на игралното разстройство, е „много слабо“. Член на Световната здравна организация - д-р Владимир Познак казва за CNN: „Милиони от геймърите по целия свят, дори когато става дума за интензивни игри, никога няма да се класифицират като хора, страдащи от игрални разстройства“.