Сезонното афективно разстройство е реално съществуващо заболяване, а не поредната „глезотия“ както някои го подценяват. На фона на всички създадени удобства – сгради, отопление/охлаждане, транспорт и подходящо облекло, човекът през вековете си е извоювал завидна независимост от околните условия. Въпреки това обаче, ние все още сме част от заобикалящия ни свят и промените в него, естествено, могат да ни се отразят.


Нормално, хората живеещи около Екватора не се засягат от това състояние. Но какво да кажем ние, с прекрасните ни цели четири сезона?

В какво се корени сезонната депресия?


В каквото и всяка депресия – в заплетен пъзел от генетична предразположеност, темперамент, характер, индивидуална чувствителност и независещите от нас външни стресогенни фактори.


Тя е част от семейството на афективните разтройства – разстройства на настроението - приютяващи монополярното (депресия) и биполярното такова. За това и сезонната депресия в своите причини не се отличава толкова много от обикновената депресия.

  • Класическа сезонна депресия

Отличителният белег за нея е, че симптомите се появяват в началото на сезона – най-често есенно-зимния – и с преминаването му отшумяват и оплакванията. За да се говори за това разстройство е необходимо описаният модел да се повтаря поне 2 поледователни години.


За появата ѝ отговорност имат значима генетична предиспозиция, освободена за проява от отключващо стресово събитие – както е при всяка депресия.


Смята се, че промяната в количеството естествена светлина е основна причина, тъй като при предразположените тя може да повлияе денонощния ни ритъм, както и нивата на серотонина и мелатонина. 

  • Условни рефлекси

Счита се, че стресът, свързан с първата поява на депресивен епизод, причинява дълготрайни промени в биологията на мозъка. По този начин човекът може да остане дълготрайно изложен на по-голям риск от нови депресивни прояви, въпреки че стресът вече е отстранен.


Есента, освен с понижаване на температурите, е свързана с „активиране“ – училище, работа. По време на този сезон изискванията се повишават и това става причина за нервно напрежение при много хора още от ранна възраст. Робувайки на условните навици, в течение на годините може подсъзнателно да обвържем това напрежение със сезона и дори и вече отдавна да не ходим на училище, реакцията да се повтаря всяка година.

  • Биполярно разстройство

Известно е с редуването на манийни с депресивни епизоди. При някои пациенти те съвпадат със сезоните и много често есенно време започва депресивен епизод, а пролетно – маниен. Замислете се дали есенната потиснатост идва след извънредно силно вълнение през лятото.

Симптомите

Те са типичните прояви на депресията, но обвързани със сезона. 

  • Понижено настроение – за продължително време;

Обикновено има сутрешно влошаване с постепенно подобрение в хода на деня. Може да се съпровожда с отслабване и изчезване на положителните чувства към близките хора.

  • Забавяне;

Болните страдат от забавяне на мисловния поток, говора, мимиката, жестовете и общо движенията. Това е обратимо състояние!

NEWS_MORE_BOX
  • Негативни мисли – за безпомощност, безнадежност, вина и безполезност;
  • Загуба на енергия и отпадналост;
  • Нарушения в съня, теглото и апетита – и в двете посоки;
  • Оттегляне от обществото и желание за усамотяване.

Какво да предприемем?

Независимо дали става въпрос за сезонна депресия или не, засегнатият човек може ясно да отличи настъпилата промяна и да разбере, че нещо не е наред – важното е да не се неглижира състоянието.


При такива симптоми трябва да се потърси помощ от психиатър, който ще помогне в откриване на причината и ще предложи лечение. То включва фототерапия, психотерапия и медикаменти. Това, че депресията е сезонна, не означава че е безобидна и заслужава вниманието Ви.


Фототерапията може да се извършва със специални лампи или просто кратки разходки по обед когато е слънчево. Важното е сутрин при ставане пациентът да си осигури достатъчно осветление и може временно да се откаже от слънчевите очила.


Психотерапията и изобщо работата върху личностната нагласа има изключителна важност. Щастието, спокойствието и самоувереността са неща, които са вътре в нас и не трябва да се търсят навън. Зависимостта не прави никого щастлив – днес тя може да е от топло време и да си включим отоплението, но утре може да е от независещи от нас фактори – и тогава какво?


Отделете си нужното внимание, потърсете помощ и скъсайте веригите на депресията – дължите го на себе си!