Симптомите на депресия са различни при всеки, зависят и от обстоятелствата и жизнения етап, в който се намираме. Въпреки това обаче има няколко признака, които недвусмислено сочат, че настроението е засегнато сериозно и боледуваме душевно. Вероятно част от тях сме забелязали сами - когато не сме в настроение „не искаме никой да ни закача“, често не ни се върши каквото и да било, всичко ни изглежда непостижимо и безсмислено.
Обобщаваме няколко признака на депресия, при чиито първи зачатъци е добре да се замислим за емоционалното си състояние и си дадем почивка...

1. Един от най-очевидните признаци на депресираност, който околните улавят подсъзнателно, но в повечето случаи не интерпретират правилно, е изолирането от останалите. Ако тръгнете да упреквате някого за това, че не ви търси, а връзката ви е стабилна, преди да го упрекнете в липса на заинтересованост, си дайте сметка дали тази промяна в поведението е само към вас или и към други.
В случай, че самият вие напоследък избягвате контактите с познати и близки, се опитайте да оцените състоянието си. За да предотвратите навлизане в и задълбочаване на депресията още преди да намерите причината за униването си, разработете график за срещи с любими хора. Няма по-добър и бързодействащ лек срещу депресията. Така ще предотвратите навлизане в един порочен кръг - изолирането предразполага към изпитване на по-голям стрес, а резултатът от стреса в един или друг смисъл е отдръпване и прекъсване на връзки.

2. Сигнал, че боледуваме емоционално е, когато започнем да отдаваме по-голямо значение и внимание на неприятни, иначе ежедневни, нормални и незначителни, случки. Прекаленото преживяване и постоянно връщане към събитието създава накрая негативна самооценка. Вероятно ви се е случвало да си кажете на ум „Сам съм си виновен! Трябваше да направя това и това... Кой сега ще ми влезе в положението?“ Започнете ли да говорите на себе си, знайте, че вече сте попаднали на вражеска територия и в един момент ще изпаднете под властта на упреците си. Трябва да се предпазваме  от навика да превръщаме от „мухата - слон“. Това, че някой ни е подметнал някаква реплика на опашката в магазина е редно да си остане там, а не да го носим в себе си.
За съжаление, когато се изпадне в депресия впечатление правят именно такива дреболии, които отнемат от времето, съзидателната енергия, тонуса... За да се превъзмогнат, е необходима известна помощ отвън... Помага съсредоточаване на вниманието в други, приятни, дейности.

NEWS_MORE_BOX3. Неуспехът често се превръща в повод да се надигне чашката с концентрат. Питието замъглява съзнанието, изкривява самооценката, реалността... Но не лекува. Напротив, предразполага към по-бързо и сигурно навлизане по трънливата пътека към депресията. Ако редовно се посяга към алкохола, то със сигурност личността страда.
Алкохолът, въпреки че облекчава тревожността и неприятното себеусещане, взимайки участие в някои мозъчни процеси, рефлектира върху централната нервна система. Като за начало отнема пълноценния сън. Така склонността към негативното се залага по три – заради самата случка, заради химичните процеси от алкохола в мозъка, заради невъзможността от възстановяване поради непълноценност на съня...
Започнете ли да се чувствате, честно, емоционално не добре при консумация на алкохол, редно е да спрете и потърсите начин да разрешите проблема, който ви мъчи с или без помощ.