Компулсивното преяждане е разстройство, което е свързано с поглъщането на абнормално количество храна и липса на контрол върху съответното поведение. Въпреки че състоянието може да възникне у хора с нормално тегло, следствията от него често водят до нежелано наддаване и затлъстяване, което от своя страна не само засилва нуждата от храна, но и причинява допълнителни здравословни проблеми. 

 

Понастоящем фармакологичните лечения на пациенти, страдащи от компулсивно преяждане, са сравнително ограничени, но нови експерименти в същата област се очаква да разширят възможностите за намеса.


 

Учени от Института по мозъчно здраве към университета Рутгерс изолираха малка група от мозъчни клетки в хипоталамуса, наречени "орексинни неврони“, като обещаващи кандидати за третиране на поведенческата склонност към преяждане. Наречени на невропептида, който използват, за да комуникират с други мозъчни клетки, орексинните неврони са доказано ангажирани с процеси като зависимостта към кокаина.  

 

"Тъй като системата на орексина е замесена в пристрастяването към наркотични вещества, ние я изследвахме, за да разберем промяната в мотивацията на хранене, причинена от повтарящите се епизоди на преяждане“, обяснява мотивацията зад откритието д-р Гари Аштън-Джоунс, директор на Института по мозъчно здраве. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

За да установят ефектите от хранителните режими, учените изследват поведението на плъхове, изложени на две различни диети. В единия случай плъховете са били подложени на контролирана диета, а във втория – на диета с високо съдържание на захар и мазнини. Следващата стъпка от експеримента била да се създаде задача, която изисквала от плъховете допълнителна мотивация, така че да си заслужат сладки лакомства. Тази допълнителна мотивация обаче била налична единствено в плъховете, които вече били наддали тегло заради честото преяждане с нездравословната храна.

 

Допълнително, експериментът включвал и третиране на нездравословните поведенчески тенденции с орексинни блокери, официално одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Резултатите, представени на годишната среща на Обществото за изучаване на хранителното поведение, свидетелствали, че блокерът, действащ върху невропептида, оказал положително влияние върху количеството консумирана храна, до която плъховете имали неограничен достъп в продължение на 30 минути.