Британски учените са установили типът мозъчни клетки, които контролират дишането при опитните мишки, и са уверени, че направеното от тях откритие ще помогне за лечението на  на смъртоносни дихателни заболявания при хората.
 

 

Невробиологът  Alexander Gourine и колегите му от  University College в Лондон, установили, че противно на разпространеното до сега схващане, контролът на дишането не се извършва от невроните в мозъка, а от т.нар. астроцити.
 


 

Астроцитите са вид мозъчни глиални клетки (невроглии) със звездовидна форма. Те пренасят вещества от капилярите до цитолемата на невроните.
 

 

Въпреки, че броят им в мозъка е 10 пъти повече от този на невроните, дълго време са считани за изпълняващи само поддържащи функции в централната нервна система. Нови изследвания показват, че те имат активна роля в мозъчните процеси като влияят върху нервронната активност, или дори я определят.
 

 

„До сега се смяташе, че процесът на дишане се контролира от специфични неврони, чувствителни към промяната на концентрацията на въглеродния диоксид в кръвта. Оказва се, обаче , че това съвсем не е вярно.“ - казва авторът на проучването.
 

 

Приемаше се, че при активно физическо натоварване, например, нивото на въглеродния диоксид се повишава, което променя киселинността (нивото на рН) в кръвта, а това от своя страна увеличава честотата на дишането.
 

 

Проведените от  Alexander Gourine и екипът му изследвания показали, че астроцитите също са чувствителни към концентрацията на СО2 в организма. Промяната на киселинността на кръвта води и до променена концентрация на калциевите йони в клетките и съответно до синтез на молекули аденозинтрифосфат (АТФ).
 

 

Учените предполагат, АТФ активизира определени мозъчни клетки, участващи в процеса на дишане, което води до учестяването му.

 

За да докажат хипотезата си, учените успели да внедрят в астроцитите на живи опитни мишки ген, отговорен за синтеза на специфичен протеин. Този протеин притежавал свойството да флуорисцира в присъствието на калциеви йони, като интензивността на светенето зависи от концентрацията на калциевите йони.
 

 

Учените са доказали, че при повишаване на киселинността в кръвта, броя на калциевите йони в астроцити драстично се увеличава.

 

Според авторите на изследването, направените от тях открития ще хвърлят светлина върху причините за фатални респираторни заболявания, като например синдромът на внезапната смърт при новороденото, а в бъдеще ще помогнат за лечението им.
 

 

Резултатите от изследването са публикувани в списание Science.