Продължителния живот, на който се радваме, неминуемо носи своята цена за обществото. Най-малкото „данъкът“, който плащаме е постепенният упадък на когнитивните способности с напредването на годините след една определена възраст. Дори когато сме млади повтаряме една популярна, малко погрешна като съдържание мъдрост – „мозъкът е като мускул, колкото повече го упражняваш толкова по-способен е.“
 
Няма да оспорваме кое е правилно или кое грешно в тази сентенция, факт обаче е, че група американски невролози на базата на изследване с участието на 294 души над 55-годишна възраст потвърждават – колкото повече време отделяме за четене и писане на преклонна възраст, толкова повече се застраховаме срещу когнитивен упадък и отлагаме деменцията.
 
Фактор за развитието на старческо слабоумие, както неправилно назоваваме деменцията, е стилът на живот, който водим, потвърждава авторът на изследването д-р Робърт Уйлсън от Медицинския център на университета Раш в Чикаго, САЩ. 
 
Упражняването на мозъка трябва да се превърне в самоцел при тези, които желаят да запазят независимостта и паметта си на преклонна възраст. И това само не е достатъчно – д-р Уйлсън подчертава, че е важно постоянно да поставяме предизвикателства пред ума си, за да осигурим здраве на мозъка си на старини.
 
„Това какъв е мозъкът на 80 зависи отчасти за какво сме го използвали през живота си и има отношение за изявата на дегенеративни заболявания“ казва той.
 
Заради застаряването на населението дементивните заболявания обхващат все по-голяма част от него.
 
По последни статистически данни засегнатите от деменция наброяват между 35 – 36 милиона души, като се очаква към 2030 г. това число да стигне до 65,7 млн., а до 2050 г. да нарасне със 70%. В момента в България се предполага, че хората с деменция наброяват към 100 хиляди души.
 
Деменцията противно на популярните разбирания не е просто проява на остаряването. Въпреки че се среща при повече от една трета от възрастните, това е състояние, при което започва процес на увреждане на мозъка заради натрупване на вредни вещества в него. Вследствие на образуване на амилоидни плаки в него се наблюдава неспособност в намирането на причинно-следствените връзки между събития при засегнатия, затруднения в речевите способности и ред други. Описват се проблеми със зрението и влошаване на общото здравословно състояние с напредване на болестния процес. В 70% от случаите се стига до трайна загуба на паметта и когнитивната функция - до болест на Алцхаймер. 
NEWS_MORE_BOX
 
Друг начин да се намали риска от развитие на невродегенеративното заболяване е да се поддържа здравословно телесно тегло, като се спазва балансиран режим на хранене и достатъчна физическа активност.
 
Иначе в проучването на д-р Уйсън 55 доброволци се следят за способността им да помнят и мислят в продължение на около шест години или до кончината им. Приживе те дават отчет за прочетените книги и други интелектуални дейности понастоящем, както и се отчитат прояви на усилина мозъчна дейност през минали периоди от живота. 
 
В документацията се завежда и информация относно размера на мозъчните увреждания и наличие на плаки при починалите.
 
Учените изчисляват, че при поддържане на активната мозъчна дейност през целия живот когнитивният упадък настъпва 15% по-бавно, отколкото в противоположния случай.
 
Изследването е поместено в сп. Neurology.