Майките, които често посягат към алкохолните напитки, за да потиснат напрежението, рискуват да поставят децата си на риск от депресия и чувство на тревожност, сочи ново проучване.

Употребата на алкохол в семействата все по-често се определя като „ескалираща загриженост“, т.е. вследствие на неуспех в дадена област от семейните задължения, родителите се „утешават“ с една или повече чашки.

Данните констатират, че 2,6 милиона деца на територията на САЩ живеят с родители, при които консумацията на алкохол се определя като „рискова“.


За периода 2010 – 2011 г. 12 248 души използват действието на алкохола като начин за облекчаване на стреса и напрежението. Половината от тях са родители, а броят на майките достига 1925.

Средната консумация на алкохол при родителите е 10 пъти над препоръчителната доза. Много от тях пият тайно, след като децата им заспят, а количеството погълнат алкохол може да стигне еквивалента на 8 бутилки вино за седмица.

Като основна причина за неприятната статистика, експертите сочат желанието на майките да бъдат перфектни във всичко, което ги подлага на ежедневен стрес и напрежение. За повечето от тях алкохолът се оказва най-лесният начин да се „справят“ с изискванията на майчинството.

Друга често срещана причина може да бъде и липсата на подкрепа от партньора.

NEWS_MORE_BOX

 


Според изследователите този начин на живот на майката може да доведе до развитие на депресивни и други състояния, засягащи психическото здраве на детето. Децата, които израстват в подобна семейна атмосфера, също така са по-склонни да експериментират с наркотици и алкохол в по-късна възраст.

От 100 анкетирани родители, 28%  заявяват, че заради консумация на алкохол, децата им често пропускат да ходят на училище и имат трудности с концентрацията. Повече от половината (55%) смятат, че колкото по-често те пийват, толкова повече се повишава чувството на тревожност, нервност и депресия при децата им.

От друга страна, 52% от родителите позволяват на децата си също да консумират алкохол, като 77% от тези родители разрешават на деца, под 16-годишна възраст да пият алкохолни напитки.

 

За България няма подобни сведения, но не е тайна, че алкохолът прекалено често присъства на трапезата и при храненето с децата, както и че се злоупотребява с него. Полезни изводи могат да се направят дори и от едно чуждо изследване. Преди да надигнете за пореден път чашката се замислете. Най-малкото погрижете се децата да не стават свидели на безсилието удавяно в алкохол...

Данните от американското изследване са публикувани в Turning Point.