Консумацията на алкохол от непълнолетни лица се среща сравнително често в страната ни. Това е най-често използваното вещество сред младите хора. Причините за това могат да бъдат най-разнобразни – от търсене на силни усещания, проблеми от семеен характер, копиране на семеен модел, стремеж към принадлежност към социална среда... Употребата на алкохол има положителен и възбуждащ ефект, което събужда желанието на младите за пиене. Алкохолът е антидепресант, което означава, че забавя функцията на централната нервна система. Така че след едно питие, тъй като хормоните на стреса като адреналин и кортизол спадат, тийнейджърите може да се чувстват по-спокойни или по-малко тревожни. Тъй като алкохолът блокира някои от съобщенията, които се опитват да стигнат до мозъка, той може също да промени възприятията, емоциите, движението и слуха.


Докато децата преминават от юношеството към света на младите възрастни, те се сблъскват с драматични физически, емоционални и промени в начина на живот. Преходите в развитието, като пубертета и нарастващата независимост, са свързани с употребата на алкохол. Така че в известен смисъл просто да си юноша може да е ключов рисков фактор не само за започване на пиене, но и за рискова употреба на алкохол.


Употребата на алкохол по време на пубертета крие особено опасни рискове. Тийнейджърът ясно вижда и осъзнава промените, които настъпват в тялото през този период, но често пропуска факта, че тогава мозъкът също преминава през значителен период на промени. Тогава мозъкът продължава да расте, защото синапсите, всички невронни връзки, стават по-сложни и ефективни. Мозъкът продължава да установява важни комуникационни връзки и да усъвършенства функцията си. Употребата и злоупотребата с алкохол през този период може сериозно да наруши или дори да прекъсне тези процеси, което ще остави трайни последици върху мозъка, които ще са много по-сериозни от обикновен махмурлук.Консумацията на алкохол засяка хипокампуса в мозъка – зоната отговорна за паметта, вниманието и концентрацията. Алкохолът може да доведе до увреждане или дори унищожаване на клетките, изграждащи тази зона. За юношата това може да е много опасно. Проучванията показват, че подрастващите, които пият силно и често всъщност могат да имат по-малък хипокампус от връстниците си, поради вредата, причинена на тази част от мозъка им от алкохол. 


Употребата на алкохол често води до прекалена самоувереност, ирационалност и импулсивност. Това е така, защото се засяга и префронталната кора на мозъка. Увредата на префронталната кора от алкохол през юношеството може да доведе до проблеми в преценката в по-зряла възраст. Фронталните дялове, които включват префронталната кора, контролират това, което прави по-голямата част от останалата част от мозъка. Подобно на главно разпределително табло, предните лобове поддържат нещата да работят гладко.


Префронталната кора и хипокампусът не са единствените зони, подложени на значителни промени по време на юношеството. Ключов център за възнаграждение на мозъка преживява драматичен спад на допамина през това време. Ниските нива на допамин може да увеличат склонността на тийнейджърите към рисковано и търсещо силни усещания поведение.


Юношеството е период, свързан с подчертани хормонални промени, които са от голяма значимост за цялостното развитие. Употребата на алкохол от тийнейджърите може да наруши критично хормоналния баланс през този период на развитие.


Сложното поведение, като например решението да започне юношата да употребява или да продължи да употребява алкохол, е резултат от динамично взаимодействие между гените и факторите на околната среда. Например биологични и физиологични промени, които настъпват по време на юношеството, могат да засилят рисковото поведение, което води до ранни експерименти с алкохол. В последствие това поведение оформя средата на детето, тъй като то избира приятели и ситуации, които подкрепят по-нататъшната употреба на алкохол. Продължителното пиене може да доведе до физиологични реакции, като депресия или тревожни разстройства, предизвиквайки още по-голяма употреба на алкохол или зависимост. По този начин ранните модели на употреба на алкохол могат да отбележат началото на пътя на развитие, който може да доведе до злоупотреба и зависимост. От друга страна, не всички млади хора, които пътуват по този път, имат същите резултати.