Замисляли ли сте се някога каква уникална комбинация от физика, химия и психология е нашето тяло? И в крайна сметка всичко се управлява от мозъка. Според някои учени всичко може да се обясни с взаимодействието на химичните вещества в тялото ни каквито са серотонин, отговорен за настроението, ацетилхолин – стоящ в основата на движенията и съкращенията на мускулите или допаминът в мозъка.

 

Според психиатрите можете да повлияете на тези процеси чрез сеанси, хипноза или други методи. Теолозите пък смятат, че има висша сила, която ни направлява и управлява. Никоя от тези теории не може да се изключи напълно, но да не забравяме, че ние сме мислещи същества, благодарение на себе си и еволюцията, през която сме преминали и продължаваме да сме част от нея. Има милиони теории, които се опитват да обяснят сложността на мозъка, но едно е сигурно – днес знаем най-добре от какво се нуждае той, за да работи безпроблемно.


 

Има много начини да подобрим паметта си и психичното си здраве. Като се започне с решаване на судоку и кръстословици с цел подобряване на паметта и се стигне до постоянното проветряване на помещенията. Всичко това помага да бъдем по-работоспособни, тъй като мозъкът се нуждае от най-много кислород. Важно е да търсим непрекъснато начини, с които да подобряваме когнитивните си способности. Например да си запомните телефонния номер. В днешно време не само, че не помним номерата на най-близките си, но не помни и своя собствен. Технологиите и „по-паметливите“ от нас социални мрежи ни напомнят за важните дати и телефонните номера. Но за какво ни е на нас памет тогава? Важно е да помним, че ние сме мислещи и умни същества.

 

Интересен факт за мозъка е също, че той няма рецептори за болка. Това позволява на хирурзите да извършват операции на мозъка, докато пациентът е в съзнание и да се ориентират кой център може да засегнат. Ето защо при стрес, натоварване, глад или жажда той реагира чрез болков синдром на други места, т.нар. отразена болка.