Първа част на материала
 


"На върха на езика ми е"
Навярно сте изпадали в ситуация, в която можете да опишете даден предмет в детайли, но не можете да го назовете. След известно време името му изниква в съзнанието ви спонтанно.
Състоянието се описва като феномен "на върха на езика" и е проблем на краткосрочната памет. Няма как да се забрави дума, която се знае, но по някакви причини в даден момент достъпът до нея е блокиран.
Според някои експерти, колкото по-често използваме езика и търсим възможности да го използваме по-креативно, толкова по-малко вероятно е да изпадаме в подобни ситуации.


Игра на думи
Можете да поддържате паметта си, като разиграете игра с въображаем противник за бързина на ума. Например, постарайте се да назовете имена на колкото се може повече животни в рамките на 30 секунди. Постарайте се да изричате по едно животно на всяка секунда.
Усложнете правилата на играта – спомнете си за животни с имена, започващи само с една определена буква, отново в рамките на 30 секунди. Сменяйте темите – можете да играете с имена на плодове, мебели и други. Допустимо е времето за играта да се удължи, ако 30 секунди ви се струват малко, или тренировката на ума да се усложни като се избират по-трудни за произнасяне думи.
Целта на играта е да отправи предизвикателство към ума за създаване на връзки между елементите в категорията.


Подгответе мозъка
Различни мозъчни зони показват по-висока активация при представяне на проблем. Това означава, че мозъкът ни се подготвя и събира информация от различни места, за да генерира решение.
Когато сте изправени пред проблем, решението рядко идва от „нищото“. Отговорът често е в резултат на часове подготовка, а понякога и на години. Затова, познанията са важна част от разрешаването на проблемите и са гаранция за творческо решение.


Спрете да говорите
Понякога определен проблем, който трябва да бъде решен, може да съсипе творческия процес. Изследвания установяват, че творческият процес е в ход много по-добре, когато не сме заети в разговор. В много отношения, творческото решение е резултат от автоматичен процес. Важно е, когато се опитвате да бъдете креативни, да избягвате да говорите за това, оставете мозъкът да свърши своята работа.


Стресът свива мозъка
Стресът влияе на паметта. Силният стрес въздейства на обема на хипокампа - част от мозъка, отговорна за усвояването на нова информация, както и на предния цингуларен кортекс, за който се смята, че контролира хормоните на стреса.
Стресът води и до високо кръвно налягане. В проучване, включващо 1000 души на възраст над 65 години, учени откриват, че хората с хипертония са с най-висок риск от леки когнитивни нарушения. Смущенията водят до трудна концентрация, затруднения в извършването на прости, познавателни дейности.


Движете се повече
Често хората използват извинението, че са твърде уморени, за да спортуват. Учени откриват, че 15 минути спорт на ден променят цикъла на съня. Физическите упражнения ще допринесат за добрия сън и продължителната бодрост през деня.