Американски учени от Станфордския университет провели изследване на активността на мозъчните неврони, което за първи път позволило да се установи точния момент, в който човешкия мозък разпознава лица.

 

Резултатите от проучването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Jesse Rissman и колегите му от факултета по психология към Станфордския университет, с помощта на функционален магнитно-резонансен томограф, успели да определят особеностите в активността на човешкия мозък, които съпровождат процеса на разпознаване на човешки лица.

 


„Събраните неврологични данни ясно показват как мозъкът ни реагира по различен начин при вида на познати и непознати обекти и лица. По време на изследванията, направени с томограф се вижда кои зони от мозъка се активират при спомени, и кои, когато виждаме нещо за първи път“- обясняват авторите.

 

Учените провели серия от експерименти, на участниците в които били показани много снимки на лица на непознати хора. След час отново им показали снимките, добавяйки към тях и нови фотографии. По време на експеримента, активността на различните мозъчни зони била проследявана с помощта на томограф.

 

Получените данни, позволили на учените да определят, какви промени настъпват в мозъка по време на формирането на спомените и как реагират определени невронни групи, когато на доброволците са показани снимки на вече познати лица.

 


„ С абсолютна точност може да се определи, дали човек възприема наблюдаваното лице като познато, или го вижда за първи път“ обяснява проф. Rissman .

 

Според авторите на проучването, направените от тях открития в бъдеще ще имат широко приложение при съдебните разследвания.