Страх от високо, страх от змии, паяци или страх от тъмното - разбираемо е да изпитваме такива усещания заради опасностите, които те крият: отровно ухапване, фатално падане... Как обаче бихме обяснили страха от дупки? 
 
Въпреки че засега трипофобията не е засегната в Наръчника за диагностика и статистика на умствените заболявания, много учени и психолози потвърждават съществуването й като състояние – странно отвращение от струпването на дупки. 
 
Страхът би могъл да се „отключи“ както от естествени, така и от изкуствени обекти, в това число восъчни пити или пък коралови рифове. Видът на такива обекти може да причини паническа атака, мигрена, потене или нарушаване на сърдечната дейност при страдащите от състоянието. 
 
Психологът от университета в Есекс, Източна Англия, Джеоф Кол обяснява, че трипофобията е най-често срещаната фобия. За нея обаче никой никога не е чувал. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Проучване, подето от самия Кол, установява широко разпространена предимно латентна фобия, свързана със заплаха още от древността. Психологът смята, че всеки човек има склонност към проява на трипофобични страхове, дори и да не го осъзнава.
 
Според изследователите основната причина за страха идва от група рядко срещани, но изключително отровни организми. Въпреки биологичното разнообразие на тези животни, те се свеждат до някои общи характеристики във външния им вид. 
 
Като основен пример може да се посочи октопод със сини „пръстени“ и петниста окраска, който е истински ужас за страдащите от трипофобия
 
В този смисъл страхът от дупки може да бъде близък до страха от пълзящи животни.