Чувството на безпокойство представлява сложна комбинация от различни симптоми, които в един момент могат да поемат контрол над живота ни. Сред тях са стрес, ускорен пулс, нервност, притеснение. 
 
Съществуват някои медикаменти за борба със състоянието. Те обаче не винаги помагат, а от друга страна, неизменно носят със себе си странични ефекти. Много от тях крият реалната опасност човек да се пристрасти. За щастие, има и други начини да повлияем на това състояние, които не носят рискове.
 
Медикаментозното лечение може да бъде ефективно при някои засегнати от състоянието, но те са предназначени да третират симптомите, а не самата причина. Физическата активност например е много добър начин да се борим с чувството на безпокойство. По този начин не само ще подобрим физическата си форма, но също така ще намалим и нивата на депресията
 
Физическите упражнения могат да се приемат като алтернативна форма на антидепресантите, тъй като те естествено освобождават съединенията, които ни карат да се чувстваме добре – т. нар. ендорфини
 
С медитацията също можем успешно да се справим срещу подобни състояния. Тя помага да тренираме ума си и да го разсеем от неприятните мисли. Можем да я съчетаем с йога, тай чи и всякакви техники на дишане – всичко би било от полза. 
NEWS_MORE_BOX
 
Подобни техники вероятно са най-ефективният и безопасен начин за третиране на състоянието в дългосрочен план. 
 
Използват се и някои билки за терапия при тревожност и безпокойство. Сред тях са маточина, пасифлора, валериана.
 
Храненето винаги е важно. Менюто ви трябва да изключва рафинирана захар, което означава да замените подсладените напитки, сладкишите и нездравословната храна, като цяло, със здравословните им еквиваленти. Проучвания по темата установяват, че ограничената консумация на рафинирана захар намалява и тревожността и безпокойството.