Стресиращи данни се изнасят за числото на самоубийствата в страната на възможностите. Случаите на посегналите на себе си и загубили живота си са скочили с 30% за последните две десетилетия, отчетоха във вторник от американския Национален център за здравна статистика. Данните тотално обръщат досегашните представи на психиатрите, защото, ако досега се учеше, че смъртните случаи вследствие на суицидно поведение са повече сред мъжете, сега констатациите са, че това число нараства застрашително сред представителките на нежния пол.

 

Около три пъти повече са фаталните случаи при момчетата и мъжете, в сравнение с момичетата и жените. За САЩ това са около 21 на 100 000 души за силния пол и 6 на 100 000 души за нежния пол за 2016 г. При сравняване на данните с предходни години обаче американските епидемиолози правят втората тревожна констатация, че завършилите с фатален край опити при жените са се увеличили драстично със стресиращото число от 50% от 2000 за 2016 г. С 21% са нараснали тези случаи при мъжете.


 

Експертите са изненадани, че това число при жените е два пъти по-голямо отколкото при мъжете. Това е притеснителен скок за сравнително кратък срок от време, коментират експертите от NCHS. Промяната се дължи на нарасналото число посягащи на себе си жени на възраст между 45 и 64 години, което е с 60% по-високо отреди.

 

Американските учени въобще не са наясно с причините за тази напълно изненадваща за тях тенденция.

 

Стресът се спряга за един от водещите рискови фактори за суицидни мисли. Хората посягат на себе си, когато се чувстват тотално смазани, коментира пред медии Надин Каслоу, психолог от университета Емони и експрезидент на Американската психологична асоциация.

 

Според Асоциацията стресът при жените през последните години е нараснал неимоверно. Жените на средна възраст принадлежат към т.нар. „сандвич поколение“. Това е поколението жени, които делят еднакви отговорности за дома и в работата и функционират под тежестта на множество отговорности. Тези жени се грижат за децата си, родители, поемат редица служебни задължения...

NEWS_MORE_BOX

 


Същевременно от последните две десетилетия е налична и тенденцията жените все по-често сами да водят домакинство и отглеждат поколение, което означава, че те се опитват да правят много повече сами, подчертава Каслоу.

 

Стресът е навсякъде, но тези жени определено нямат възможност заради ангажиментите си да отделят време за себе си и не получават социалната подкрепа, от която се нуждаят, е мнението на експерта.

 

Черната статистика се дължи не само заради жените на средна възраст – докладите показват увеличаване на суицидните случаи след тях и в младежка възраст, и като цяло във всички възрастови групи.

 

Наличието на суицидни случаи сред населението е тревожен показател и проблем, за чието решаване отговорност носи цялото общество. Тук не става дума просто за тълкуване на данни по полова принадлежност или отчитане на една или друга тенденция, а за намиране на начини за пресичането им. Например при момчетата от възраст над 15 години се отчита използване на огнестрелно оръжие, което означава, че трябва да се търсят начини за ограничаване на достъпа до такова, което може да бъде използвано в момент на психо-емоционална криза, коментира д-р Холи Хидегор, медицински епидемиолог от NCHS.

 

За да се предотвратят случаите, категорично ефективна мярка е да се ограничи достъпът до средствата за извършването на покушение над себе си. Изисква се и разпознаване на кризисни моменти в психо-емоционалното състояние. Предполага се и осигуряването на по-добър достъп до здравно-психични грижи. Хората трябва да се обучават и да разпознават признаците на депресия от училищна възраст, за да могат адекватно да реагират на подобни проблеми независимо дали те се касаят за самите тях или за близките им.

 

Такива признаци са рязката смяна на настроенията, коренна промяна в светоусещанията и поведението, постоянно лошо или пасивно поведение, силна раздразнителност, изолиране. Ако даден човек непрекъснато споделя колко много е натоварен и му тежат дейности, които преди това охотно е изпълнявал, е от значение да може да разчита на подкрепа от другите, вместо да търпи негативна оценка и критика. Налага се избягване и на рисковата среда.