Травмите от детството могат да се проявят и в настоящето по много начини. Тези, които са травмирани в детска възраст, изпитват значително по-ниски нива на положителни емоции и по-високи нива на отрицателни, твърдят учени от медицинския център към университета в Амстердам. Те разглеждат как травмите от детството могат да повлияят на ежедневието на вече порасналия човек.

 

В проучването са участвали 384 доброволци, чието емоционално състояние е било проследявано в продължение на две седмици. Около половината от участващите са преживели поне едно травмиращо събитие в детството си, като най-често срещаното е емоционалното пренебрегване.Резултатите от проучването показват, че в рамките на един ден средно участващите имат тенденция да изпитват повече отрицателни емоции и по-малко положителни. Също така се наблюдава и тенденция към внезапни силни промени в настроението.


Измежду тези, които са преминали през детска травма, има значително по-високи нива на отрицателни емоции и значително по-висока тенденция към променливост в емоционалните състояние.


Травмата в детска възраст включва силно стресиращи преживявания. Такива преживявания могат да имат дълбоки, трайни последици върху психиката по-късно. Те водят до промени в развитието на мозъка и допринасят за проблеми не само с психичното и емоционалното, но и с физическото здраве, като могат да са предпоставка за заболявания. Редица преживявания могат да станат причинител на травма – физическо, емоционално и сексуално насилие, пренебрегване от страна на родител, смърт в семейството или в социалния кръг.


Тези, които са травмирани в детска възраст, са по-предразположени към заболявания, като проучванията сочат по-голяма устойчивост и развитие на тези заболявания. Травмата от детството води до двойно или тройно по-голяма вероятност от развитие на психични заболявания като депресия и тревожност и вероятността те да станат хронични е двойно по-голяма. Такива деца имат проблеми при създаването на връзки с други хора и изразяването на емоциите. Психо-емоционалните травми засягат и развитието на имунната и нервната система, като повишават риска от диабет, астма и коронарна болест на сърцето.

 

Научното изследване е представено в сп. Psychological Medicine.


Референции:
Hedrih, V. (2023, November 19)  Childhood trauma survivors show increased emotional intensity and variability. Retrieved 2023, November 20 from https://www.psypost.org/2023/11/childhood-trauma-survivors-show-increased-emotional-intensity-and-variability-214622
Penninx, B. (2023, October 9) Day-to-day affect fluctuations in adults with childhood trauma history: a two-week ecological momentary assessment study. Retrieved 2023, November 20 from https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/daytoday-affect-fluctuations-in-adults-with-childhood-trauma-history-a-twoweek-ecological-momentary-assessment-study/37A4BF232EEA7FAD2B75DA03585929B5