Според проучване, направено от американски учени, жените в чието меню присъстват трансмазнини са със значително по-висок риск от ендометриоза, съобщава Ройтерс.Данните от изследването, публикувано в Human Reproduction,показват, че диетичен режим, в който са включени риба, зехтин, ядки и други богати на омега-3 и омега-9 мастни киселини има протективно действие за развитие на заболяването. Според учените, т-нар средиземноморска диета понижава риска от ендеметриоза с 22%.

 

Резултатите се базират на проучване, обхванало повече от 70 000 жени и показват, че консумацията на храни, съдържащи трансмазнини повишава риска от ендометриоза с 48%.

 


Ендометриозата е състояние, при което типична за лигавицата на маточната кухина находка се открива в други участъци на половата система или коремната кухина, по-рядко с локализация в други органи. Смята се, че около 10-15% от жените в репродуктивна възраст са засегнатите от ендометриозата, но категорични статистически данни не могат да се правят предвид безсимптомното протичане при не малка част от случаите.

 

Известно е, че лигавицата на маточната кухина търпи циклични изменения, паралелни с хормоналните промени в хода на менструалния цикъл. Под действие на тези ендокринни фактори такива изменения, включително десквамация на лигавицата, настъпват и в патологично разположената ендометриална тъкан, водейки до съответната клинична картина и възможни усложнения. Имплантати от ендометриум се откриват в маточните търби, яйчниците, в мускулатурата на самото тяло на матката, в шийката й, в лигаментите, които я поддържат. Също така са описани такива и по перитонеума – покриващ всички коремни органи, а дори и с стената на дебелото черво, пикочните пътища, като единични случаи и в други органи в тялото.

 

Един от сериозните проблеми, свързани с ендометриозата, това е безплодието. Със сигрурност причините за това са комплексни. Принос за него имат промените в проходимостта на тубарния апарат вследствие вътрелуменни или външни сраствания. Смята се обаче, че ендометриозата може да оказва негативно влияние и върху овулацията, оплождането и имплантацията на оплодената яйцеклетка.

 

Според авторите на изследването, рисков фактор за ендометриоза е не количеството на консумираните мазнини, а техният вид.