5. Скрининг

Понякога лошото настроение и депресията са свързани с друго подлежащо състояние. Често тиреоидитът на Хашимото се проявява с хронична дистимия, депресия, повишен апетит, наддаване на тегло (невинаги), акне, констипация и др. Повишен риск от депресивно настроение има и при различни инфекции. Хроничната умора може да бъде единственият симптом на хепатит и др. Безброй са заболяванията, които могат да проявят депресивност като клиничен симптом – ендокринни, неврологични, инфекциозни, туморни, хиповитаминози (вит. D, B12, фолат, B6 и др.). Разбира се, не всяко лошо настроение и депресия означава някакво друго заболяване, но е добре медицинските лица да мислят и в тази насока превантивно.

 


(Към първа част на материала)

 

6. Алкохол

Консумацията на алкохол в един по-дългосрочен план, освен риска от кардиоваскуларни, чернодробни заболявания, полиневропатия и др. силно повишава риска и от депресия и суицидност.

 

7. Любов и секс

Двустранни са отношенията между депресията, любовта и секса. От една страна, депресията и стресът са сред номер едно причините за понижено либидо, а от друга страна, любовта и сексът водят до освобождаване на голям брой хормони (окситоцин, серотонин, допамин, адреналин, норадреналин и др.), които тонизират настроението. Една разтърсваща любов винаги може да ви изкара от труден период в живота!

 

8. Молитва

От най-древни времена религията и търсенето на житейски отговори в храма е спасявало хората в трудни времена. Изповедта и молитвата са изключителни психотерапевти. Редица проучвания показват, че честотата на депресивни и тревожни състояния е много по-ниска сред религиозните хора.

 

9. OTC продукти

Безброй са суплементиращите продукти без лекарско предписание, които са показани при тревожност и депресивност. Повечето от тях съдържат 5-хидрокситриптофан или жълт кантарион, а тези показани за тревожност съдържат същите, както и маточина, дилянка, глог, хмел и много др. с доказан фармакологичен ефект. Например дилянката (валериана) има бензодиазепиноподобен ефект и блокира ГАМК-рецепторите.

 

10. Намерете своята цел и роля в обществото

Чувството, че си част от нещо по-голямо, че си полезен на обществото или на конкретен човек, помощта към други хора и животни е велико чувство, което придава смисъл на дните ни. Всеки от нас може да допринесе за по-добрия живот на някой друг. Особено в така създалата се обстановка на пандемия. Уверете се, че близките и приятелите ви са добре или, че самотната възрастна жена във входа ви има всичко, от което има нужда.