Мозъкът на тинейджърите може да предсказва коя песен ще се превърне в хит, сочи ново проучване, публикувано в Journal of Consumer Psychology.


Резултатите от проучването показват, че активността в мозъка на някои тинейджъри може да доведе до способностите на Нострадамус, но в сферата на музиката.


В проучването взимат участие 27 деца на възраст от 12 до 17 години. На тинейджърите са пуснати 60 различни видео клипа на песни за около 15 секунди всеки. Клиповете не са на популярни песни и са в различни музикални стилове: рок, поп, хип-хоп, блус и метал.


Изследователите наблюдават реакциите на тийнейджърите за всяка една песен с помощта на мозъчен скенер. На участниците в проучването са зададени и редица въпроси, свързани с оценката им и мнението за всяка една песен като използват скалата от 1 до 5.
 

Три години след проучването учените събират статистически данни за песните, определени от тинейджърите като най-хитови. Данните включват продажби, концерти, интервюта, слушаемост и друг.


Базирайки се на музикалните си познания и усет, тинейджърите не са познали, коя песен ще се превърне в хит, но резултатите от мозъчния скенер показва съвсем различни резултати.
 

Дейност във вентралната стриатума е много по-учестена, когато се пусне песен, която в последствие се превръща в хит. Вентралната стриатума е участък в мозъка, който отговаря за усещането за удоволствие и зависимост.


Все повече се набляга на различни лечения и терапии с помощта на музиката. Тя може да достигне до дълбоки пластове на съзнанието и да предизвика различни емоции и усещания. Не е изяснен точният процес и механизъм, по който музиката влияе на различните мозъчни центрове, но учените извършват по-мащабни и многобройни проучвания в тази насока.