Германски учени установили, че когнитивните възможности на пациенти с болест на Алцхаймер зависи от обиколката на главата, съобщава BBC .
 

 

Резултатите от изследването, проведено под ръководството на Robert Perneczky от университета в Мюнхен са публикувани в списание Neurology .
 


 

В проучването взели участие 270 пациенти, страдащи от Алцхаймер, от Германия, Гърция, САЩ и Канада. Доброволците били подложени на различни тестове за оценка на паметта, концентрация и когнитивните възможности. Освен това, на всеки един от участниците било направено изследване с ядрено-магнитен резонанс за оценка на степента на атрофия на нервната тъкан, както и измерване обиколката на главата.Анализирайки получените данни, експертите стигнали до заключението, че при еднаква степен на атрофия на нервната тъкан, пациентите с по-голяма обиколка на главата показали по-добри когнитивни възможности и се справяли значително по-успешно с тестовете.
 

 

Доброволците, чиято обиколка на черепа била по-голяма с един сантиметър показали с 6% по -добра памет.

 

 

Според авторите на изследването, още на шест годишна възраст човешкият мозък е достигнал цели 93% от окончателния си размер. В тази връзка Robert Perneczky предполага, че рискът от развитие на Алцхаймер, както и тежестта на симптомите зависи до голяма степен от вътреутробното развитие и постнаталния период.