Свръхактивната имунна система може да обясни състоянието, наречено хронична умора. Много от страдащите казват, че състоянието им започва с активиране на имунната им система като инфекция, например.

 

Светлина в края на тунела. Хроничната умора е състояние, за което дълги години се смяташе, че се дължи на продължително натоварване.


 

Изследователи правят проучване сред 55 пациенти с хепатит C, на които е дадено лекарство за лечение на вирусното заболяване. Осемнадесет от пациентите имат свръхактивна имунна система и развиват симптомите на хронична умора.

 

При пациентите с хепатит C се провежда лечение с интерферон алфа, който провокира имунната система по същия начин както една силна инфекция. Екипът от учени, водещ изследването, прави измерване на имунните маркери преди, по време и след лечението проследявайки кои хора ще развият симптоми на хронична умора.

 

При 18-те пациенти, които били диагностицирани с хронична умора, екипът регистрирал много по-активен имунен отговор към лечението. Тези пациенти има по-активна имунна система още преди започване на лечението.

 

Невролозите, провеждащо изследването споделят, че за пръв път синдромът на хроничната умора се свързва с активността на имунната система. Това означава, че пациенти, чиято имунна система е по-активна са по-склонни към отключване на хронична умора. Тези данни са изключително важни и полезни за бъдещето лечение и овладяване на симптомите на този широко разпространен синдром.

 

Синдромът на хроничната умора засяга над 250 000 хиляди души в Обединеното кралство. Освен умората се наблюдава нарушение на съня, болки в ставите и мускулите. Животът със синдрома на хроничната умора може да бъде труден.

 

Силната умора и другите физически симптоми могат да направят невъзможно извършването на елементарни, ежедневни дейности. До момента няма лечение за това състояние.

 

Водещи невролози разработват различни методи за лечение на хроничната умора, но до момента няма официално потвърдено и одобрено лечение. Но това се очаква да стане в близките 2-3 години.