Мозъкът при възрастните може ефективно да се фокусира върху възприемането на дадена информация в рамките на 25 до 30 минути. След изтичането на това време, обаче е необходимо да бъде направена кратка почивка, в противен случай нивото на концентрация започва значително да спада и става неефективно.


Почивките могат да бъдат в рамките на 5 до 10 минути максимум. Необходимостта от тях се дължи на факта, че за да запомни бързо и да реконструира качествено запомнянето, мозъкът трябва да отпочива.


Мозъкът обича цветовете, това е и причината много невропсихолози да препоръчват използването на цветни химикали или листчета, с които да отбелязваме и подчертаваме важна за нас информация.Но освен цветовете, влияние върху ума оказват и различните миризма и причината е, че спомените свързваме пряко с различни аромати. Но освен това някои от тях могат да подобряват и процеса на запаметяване – смята се, че това са мента, канела и лимон.


Електро-химичната дейност, която на практика се осъществява от мозъчните клетки, приемащи и обработващи импулсите, се нуждае е достатъчна хидратация. При липсата на достатъчно вода, мозъкът се фокусира върху набавянето ѝ. Честите главоболия също могат да се дължат на обезводняване.


Освен приема на достатъчно течности, значение има и с какво се храним. Всеизвестен факт е значението на омега 3-мастните киселини, както и това в кои храни можем да ги открием. Глюкозата е основното гориво за мозъчните клетки и при подлагане на диети, които изключват въглехидратите или ги редуцират в значителна степен е възможно да се прояви и проблем с концентрацията и запаметяването.


Запаметяването може да се улесни и със задаването на чести въпроси. Причината е, че мозъкът автоматично започва да търси отговори.


Според някои специалисти позицията на тялото също може да оказва влияние. Те предлагат седналата поза, която е в лек наклон напред, като смятат, че по този начин поддържат ума си в готовност.


Мозъкът се нуждае и от кислород. Разходките и упражненията са подходящи за целта. Освен това друг важен елемент е организацията на пространството около нас. Така мозъкът се учи да организира и подрежда информацията, която му се подава и позволява актуализирането ѝ да става с по-малко усилия.


Стресът може да предизвиква ударни и шокови състояния за мозъка. Затова и избягването му, колкото и непосилно да изглежда в някои случаи е добре поне да се стремим за намаляването му.