Два рецептора в мозъка ни в напреднала възраст реагират на кортизола – хормон на стреса, който се свързва със загубата на паметта при възрастни хора, откриха учени от университета в Единбург.

Според проучването, единият рецептор, който помага на паметта, се активира вследствие на ниските нива на кортизола. Когато нивата на хормона достигнат до висока степен, те оказват влияние върху втория рецептор, като активира процесите в мозъка, спомагащи за влошаване на паметта.

Когато рецепторът, който води до слаба памет, е блокиран, проблемът вече става обратим. Изследването, публикувано в Journal of Neuroscience, помага да се изясни защо стресът пречи за продължителен период от време на нормалните процеси на „съхранение“ на ежедневните спомени.

Откритията противоречат на доказания вече факт, че стрес „в малки дози“ може да ни помогне да възпроизведем емоционални спомени. Д-р Джойс Яу обяснява, че разбирането на мозъчните механизми, засягащи паметта в напреднала възраст, помага в борбата със състоянията, свързани със загуба на памет.

Експертите търсят ново химическо съединение, което да блокира ензима, познат като 11beta-HSD1, който помага произвеждането на хормони на стреса в клетките.

Изследователите се надяват, че направените открития могат да се използват при разработване на лечение, което да забави естественото влошаване на паметта в напреднала възраст, дори да подобри паметта на хората след 75-годишна възраст.