70 % от търсещите професионална помощ при психолог са жени. Не е изненадващо. Жените са по-склонни да признаят наличието на емоционален проблем и необходимостта от помощ при решаването му.
За разлика от тях мъжете са склонни да отхвърлят или прикрият състоянието си на стрес, както и да подтиснат душевната си болка като посегнат към алкохол и наркотици.
Факт е - три пъти повече мъже изпадат в зависимост към алкохол или наркотични вещества. Друг факт е, че  90 %  от случаите на тежки престъпления са дело на представители на силния пол...


Агресивното поведение на мъжете често се обяснява с по-високата концентрация на тестостерон, което организмът им естествено синтезира. Но мъжките полови хормони, колкото и да изграждат типичното по-агресивно поведение на мъжа, не обясняват емоциите и реакциите на стрес. За агресивното поведение отношение има характерът, възпитанието, социалната среда и актуалните културни ценности на обществото.


Стрес и кръвно налягане
Механизмът на хипертонията може да се обясни просто с едно уравнение: кръвопоток по съпротивление равно на артериално налягане. Кръвопотокът – представлява обема кръв, която сърцето изтласква при всяко свое съкращаване. Съпротивлението показва дали кръвта преминава през артериите лесно или трудно. Когато кръвопотокът или съпротивлението нарасне, артериалното налягане се повишава.


При стрес хипоталамусът - който включва нервни центрове за регулиране температурата на тялото, апетита, водния баланс, въглехидратния и мастния обмен, кръвното налягане и съня - стартира определена последователност от действия, които определят поведение на отстояване на лична позиция или отстъпление. При реакция на стрес се наблюдава увеличаване на честотата на сърцебиене, което води до повишаване на артериалното налягане. Освен това при продължителен, хроничен стрес, кръвоносните съдове се свиват в диаметър. В резултат на което се увеличава съпротивлението, което от своя страна води до допълнително повишаване на кръвното налягане.

 

Има интересни данни от изследвания, които показват, че в райони с повишена престъпност, сред жителите високото артериално налягане е много по-често срещано явление.Хроничният стрес или повтарящите се стресови ситуации влошават не само психичното състояние, но и повишават риска от диабет или язва на стомаха и дванадесетопръстника, водят до спад на нивото мъжки полови хормони, включително и тестостерон, и на защитните функции на имунната система. При това възможно е тромбоцитите да проявят по-висока склонност към слепване, което променя качествата на кръвта – появява се склонност към кръвосъсирване и в последствие риск от сърдечни нарушения.


По принцип след преминаване на стресовото състояние организмът възстановява равновесието в обмяната на вещества. При поддържане на постоянен стрес обаче организмът не успява да регулира отклоненията и определени отдели и системи продължават да работят на ускорен режим, което определя по-висока от нормалното концентрация на дадени продукти на организма и дисбаланс на обмяната. Резултатът - кръвното налягане се запазва високо и остава рискът от развитие на сърдечни заболявания, заболявания на храносмилателната система и други усложнения.
 


Стресът – един друг поглед
Може да се приеме, че човешкият организъм е „програмиран“ да изразходва  определено количество енергия, което да му осигурява нормална активност. При стресова ситуация организмът започва да функционира ускорено. Сърдечната дейност нараства, в кръвта постъпва допълнително количество захар, за да се осигури повишената нужда от енергия, зрението се изостря, дишането става неравномерно. Тези промени организмът „разчита“ като  предварителен етап и подготвяне за действие, при който „вътрешният му анализ“ при усещане на добро здравословно състояние дава сигнал „готов за битка“ или „отстъпи“ с цел предпазване на здравето.
В настоящето трябва да се има още един съществен аспект. Стресът де факто е реакция на организма на случващото се. Много често събитията, които изграждат ежедневието на съвременния човек, изключвайки физическите травми, не са стресови, но личното отношение към тях ги прави стресиращи. Например, предвижвате се в града и попадате на задръстване, което е направо вбесяващо. Отношението ви към това може само да предизвика такива реакции в организма ви, които да разстроят работата му и той да изпита физически стрес. Да, но реално погледнато задръстването не е огромна опасност, която да застрашава целостта ви. Независимо как гледате на задръстването – спокойно или напрегнато, ще се предвижите за едно и също време...