Стресът на работното място може да е пагубен за здравословното състояние. Тежката и нискоквалифицирана работа увеличава риска от сърдечни проблеми.

Изследователи от Великобритания анализират здравните данни на 200 000 души и установяват, че стресът на работното място е свързан с 23% повишен риск от сърдечни атаки и смъртни случаи вследствие на коронарна болест.

На участниците в проучването са зададени поредица от въпроси, касаещи натовареността на работното място и вида на тяхната професионална дейност. Проучването е в продължение на 7 години.

Резултатите показват, че натоварената и по-стресираща работа е свързана с малко, но постепенно повишаване на риска от коронарна болест на сърцето, сърдечен удар и други проблеми, засягащи сърдечносъдовата система.

Намаляване стреса на работното място ще предотврати този риск с 3,4%.

Всяка професия може да доведе до повишаване нивото на стрес и тревожност, но според изследователският екип при нискоквалифицираната работа рискът е по-голям.

NEWS_MORE_BOX

 

Работещите на високи позиции, които взимат сами решенията в работния процес, са с по-ниски нива на стрес.

Отрицателният ефект на стреса на работното място за сърцето е много по-малък отколкото тютюнопушенето, липсата на физическа активност и употребата на алкохол, но също е реален, припомнят специалисти.

Начинът, по който се реагира при наличие на стрес в дадена работна ситуация, е от ключово значение за здравето на сърцето.

Здравословният хранителен режим, физическите дейности, отказването от цигарите и намалената консумацията на алкохол помагат да се подобри не само здравето и психиката, но и да се намали стресът.

Резултатите и данните от проучването са публикувани в сп. The Lancet.