Напрежението на работното място е новоустановен рисков фактор за поява на сърдечно-съдови болести при мъжете. Друг нов рисков фактор са високите усилия на място, където те не се възнаграждават.


Мъжете на стресови позиции във фирмите си имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, като стресът е ясно свързан с неблагоприятни последствия като високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечен удар, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания. Но когато стресът се комбинира с друг фактор на работното място, този риск се умножава. Този фактор представлява усещането, че усилията не се възнаграждават подобаващо. Сочи се, че когато тези два фактора са налице, рискът от сърдечно заболяване става толкова висок, колкото е при затлъстяване.


Сърдечното здраве може да се повлияе от множество фактори, някои от които са наднормено тегло и затлъстяване, диабет и употребата на алкохол и/или никотин. Високото кръвно налягане и проблемите с бъбреците също могат да предразположат към сърдечно заболяване.При мъжете еректилната дисфункция също може да е ранен признак на сърдечно-съдово заболяване поради факта, че пенисът е съдов орган и директно се влияе от сърцето.  Ниският тестостерон също е възможен рисков фактор за проблеми със сърцето. Проблеми като метаболитен синдром, които засягат захар, кръвното налягане и холестерола, също така могат да повлияят на нивата на тестостерон в мъжкия организъм. 


Стресът е един от най-големите фактори, които предразполагат към сърдечни проблеми, при мъже и жени. Хроничният стрес може да се натрупа върху организма и директно да повлияе върху кръвоносните съдове. Някои други потенциални последици от стреса, каквито са някои психични заболявания като депресия и тревожност, също могат да повлияят на нивата на стрес в ежедневието. Научно изследване сочи, че след емоционално избухване вследствие на стрес рискът от сърдечен удар е пет пъти по-висок в следващите два часа, а рискът от инсулт – три пъти по-висок.


Регулирането на стреса е важно за всички, защото хроничното изпитване на стрес може да доведе до множество отрицателни въздействия, както физиологични, така и психически и емоционални.

 

Научното изследване, установило връзката между тези фактори на работното място и здравето на сърцето, е публикувано в сп. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

 

Референции:
Brisson, C. (2023, September 19) Psychosocial Stressors at Work and Coronary Heart Disease Risk in Men and Women: 18-Year Prospective Cohort Study of Combined Exposures. Retrieved 2023, September 25 from https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCOUTCOMES.122.009700