Британски експерти са на мнение, че стресът е основен виновник за деменцията или по-познатото ни старческо слабоумие. Високото напрежение може да се смята за ключ за развитието на такива процеси в мозъка, които в последствие да доведат до Алцхаймер, коментират в дружеството на експертите по болестта на островите.

Повод за разширяване статуса на стреса дава мониторинг на 140 души с ранни признаци на деменция. Изследователите изучават как той въздейства на състоянието им, изследват маркери в кръвта им и слюнката на интервал от 6 месеца в продължение на повече от година и половина.

По принцип се знае, че при хората с умерени когнитивни нарушения се наблюдава повишен риск от развитие на деменция, въпреки че при част от тях се среща подобряване на състоянието.

Не едно или две научни изследвания досега отбелязват връзката между стреса в средна възраст и развитието на болест на Алцхаймер по-късно в живота. В такава насока е и заключението на шведско проучване, което проследява 1500 жени за внушителния период от 35 години. Рискът от болестта е 65% по-висока при тези жени, които изпадат в ситуации на стрес многократно в този възрастов период, изчисляват шведските изследователи.

NEWS_MORE_BOX


Факт е, че малко или много обаче всички се намираме под стрес. Затова шотландски учени са си поставили целта да разберат как точно стресът влияе на някои хормони, които пък имат отношение към функционирането на мозъка. От стрес до стрес има голяма разлика, коментира проф. Клайв Холмс от Университета на Саутхемптън, ръководител на шотландския научен проект. Най-вероятно за отключването на деменцията играе преживяването на дадено тежко травматично събитие като загуба на близък човек, разпадане на семейството, коментира ученият.

Експертите се надяват благодарение на работата си да открият начини за терапия хора в риск, която да предотврати началото на упадъка на ума в последствие. „Това е целта ни – да атакуваме и преборим болестта на Алцхаймер още в „сутерена“.“, споделят експертите.

Засега се работи върху две насоки за облекчаване въздействието на стреса – психическите и начина, по който физиологията отговаря на подобни негативни сътресения.

Несъмнено разгадаването на рисковите фактори за развитие болестта на Алцхаймер е част от пъзела по разрешаването на проблема с лечението и предотвратяване развитието на заболяването.