При много спортисти се наблюдават изменения в мозъка, след края на професионалната им кариера. Много от тях се сблъскват с тежки здравословни проблеми, последвани от депресия.Каква обаче е причината мозъкът на 40-годишен мъж да прилича на този на 85-годишен и да се наблюдава тежка форма на Алцхаймер? Според учените подмладяването се дължи на сътресението на мозъка, което често съпътства хората, подложени на екстремни физически събития.При травма на главата или рязко завъртане мозъкът се "удря" във вътрешната част на черепа. Сътресението може да се получи несъзнателно и да причини загуба на паметта, объркване, главоболие, замайване и шум в учите. Освен това може да сегне и способността за „трезво” мислене и ясно изразяване.
Сътресението би могло да се разглежда в три степени. При първа степен се характеризира с временна загуба на ориентацията, без загуба на съзнание, като симптомите отминават след около 15 минути.При сътресението от втора степен симптомите са същите, с тази разлика, че те продължават повече от 15 минути. Третата степен, понякога позната като „класическо сътресение”, е най-тежката форма. Характеризира се със загуба на съзнание за неопределено време.Няколко дни след сътресението, независимо от степента му, мозъкът е изключително уязвим. Всяка последвала травма през този период може значително да увреди вече засегнатия участък.

NEWS_MORE_BOXОще едно сътресение може да се окаже фатално и предизвика оток на мозъка и неговите артерии - състояние, познато като "синдром на втория удар".Симптомите, които се проявяват след подобно нараняване на мозъка, често се свързват със „синдом на пост-мозъчно сътресение”. Те включват: чувство на тревожност, главоболие, повръщане, частична загуба на паметта, замаяност и затруднения при заспиване и концентрация.Състоянието не може да се установи нито чрез ядрено-магнитен резонанс, нито чрез компютърна томография (скенер).Освен очевидните опасности, които крие то, има все повече доказателства, според които неколкократните сътресения, особено при спортистите, могат да доведат до ранна деменция и подобни на нея състояния.При претъпелите 3 сътресения има повишен риск от ранно развитие на болестта Алцхаймер.