Стресът, самотата и недоспиването могат да отслабят имунитета и да направят организма по податлив към инфекциозно заболяване, твърди доц. Кристофър Фагундес от Департамента по психологически науки на Университета Райс. Интересите на учения са насочени към изучаването на връзката между психичното здраве и имунитета.


По думите му има множество проучвания, които показват, че тези три фактора правят хората по-податливи на респираторни вирусни инфекции. Установено е, че здрави хора, но с по-ограничени социални контакти, боледуват много по-често от настинка. При тях се наблюдава по-сериозна изява на простудната симптоматика, отколкото при по-социално скроените личности. 


В период на физическо изолиране е изключително важно да има осъзнаване, че положителните емоции и запазването на духа са антипод на стреса и подпомагат имунната система. Продължителността и качеството на съня също влияят на защитните ни сили. Рискът от заболяване при хората, които отделят по-малко от 7 часа за сън, е по-висок. Напомняме, че и другата крайност също не е благоприятна за поддържане динамиката на метаболитните процеси в тялото. Полезното количество сън за възрастни е между 7 – 9 часа в денонощие. 


Сънят трябва да бъде и пълноценен. Тоест да са отстранени всички фактори, които могат да го нарушат. Това касае източници на шум и светлина. Време е екраните на телевизорите да се изключат в спалнята при настъпване на времето за нощна почивка, както и да се приберат смартфоните. 


Консумацията на алкохол е също в ущърб на здравия сън. 


Стресът, освен че вреди на съня, сам по себе си носи вреди на имунната система. В случая се има предвид хроничния, тоест постоянният и продължителен стрес. 


Според доц. Факундес по време на пандемия всички тези изводи трябва да се отчитат с цел съхранение на добро здравословно състояние и устойчив организъм. 


За да се смекчи налагащата се социална дистанция, ученият препоръчва да се поддържа връзка с любими хора по възможните ни сега алтернативни начини, каквито ни дава технологичният напредък. 


Друга важна стъпка, която е от особена полза, но често пренебрегваме, е спазването на режим. Това е един психологически трик, пояснява доцентът – когато човек систематизира действията си за него е по-лесно да се концентрира върху целите и плановете и за размисли върху негативната страна на събитията остава по-малко време. Дневният график понижава вероятността за проблеми със съня. 


Друг трик, към който ни насочва психологът, е да се отделя специално малко време на ден за положителни вълнения – например при изпълнение на дадено задание, което е коствало усилия. Това значително намалява нивото на изпитваната тревожност.