Когато попаднем в ситуация, в която „ножът опре до кокала“, тялото ни активира режим „бий се или бягай“ (fight or flight response). Това е психологически процес, при който хипоталамусът задейства две системи – симпатиковата нервна система и кортикалната част на надбъбречната жлеза.
 
Симпатиковата нервна система използва нервни пътища, а кортикалната използва кръвта. Комбинираният ефект от тези две системи провокира тялото ни да навлезе във вече споменатия режим.
 
Реакциите, предизвикани в организма ни в тази ситуация, го поставят в състояние на обща напрегнатост и инстинкт за сражение. Чувстваме се по-стегнати и нащрек, очаквайки задаваща се опасност.
 
Симпатиковата нервна система изпраща импулси към жлезите и гладките мускули, задавайки на медулата на надбъбречната жлеза да освободи епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин) в кръвния поток. Най-общо казано, това са хормоните на стреса, които предизвикват някои промени в организма, сред които повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане
 
Паралелно с това в тялото ни се случват още редица процеси, които предизвикват освобождаването на още около над 30 различни хормона, които ни подготвят да се справим с евентуалната заплаха.
 
Внезапният прилив на адреналин и десетки други хормони, води до промени в организма ни, които включват:
 
  • Ускорен пулс и повишено кръвно налягане;
  • Разширяване на зениците, за да поемат възможно най-много светлина;
NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Вените ни се свиват, за да изпратят колкото се може повече кръв към основните мускулни групи;
  • Повишение на глюкозата в кръвта;
  • Храносмилателната и имунната система намаляват активността си, за да запазят повече енергия в тялото ни за справяне в екстремна ситуация;
  • Трудности при концентрация.
 
Всички тези физически реакции ни помагат да оцелеем в опасна ситуация. Страхът е инстинкт, който всеки човек притежава. 
 
Учените са категорични, че ако не се страхувахме, нямаше да можем да оцеляваме за дълго. Тогава биха се случвали най-различни странности като това да ходим или шофираме в насрещното, скачане от покриви или опасна близост с отровни змии. За щастие, хората и животните изпитват страх, което насърчава оцеляването и ни предпазва от необмислени и застрашаващи живота ни действия.
 
Повече за страха вижте във видеото: