Отдавна са известни ползите от приема на олеинова киселина.

 

Вече е установено, че олеиновата киселина, която мозъкът произвежда естествено, е основен регулатор на настроението и процесите на учене и запаметяване.


 

Олеиновата киселина е от ключово значение за поддържането добро здраве на мозъка, показва проучване на Медицинския колеж Бейлор и Неврологичния изследователски институт на Ян и Дан Дънкан в Тексас.

 

Откритието отваря възможности за разработване на лечение за неврологични заболявания като депресия или деменция.

 

Активиране на различни функции в мозъка

Преди години учените смятаха, че мозъкът не може да се възстанови или регенерира, но проучванията показват, че някои области на мозъка имат способността да генерират нови неврони - процес, наречен неврогенеза.

 

Хипокампалната област на мозъка има постоянната способност да образува нови неврони, да се възстановява и да се регенерира, позволявайки процесите на учене, запаметяване и регулиране на настроението през целия ни живот.

 

Още откакто е открита неврогенезата, тя се счита за „извора на младостта“.

 

Напредването на възрастта, някои заболявания, излагането на токсини или стрес намаляват неврогенезата и това е свързано с когнитивен спад и депресия, поясняват учените.

 

В това проучване изследователите са потърдили начин да реактивират процеса на неврогенеза, за да предотвратят или възстановят когнитивния спад.

 

Олеинова киселина, която мозъкът сам произвежда 

Неврогенезата има главен регулатор - протеин, разположен вътре в нервните стволови клетки, наречен TLX, който е ключов за образуването на нови неврони.

 

До скоро не се е знаело какво активира този протеин.

 

Учените са установили, че обикновена мастна киселина, наречена олеинова киселина, която се произвежда от нервни стволови клетки, се свързва с TLX и това увеличава клетъчната пролиферация и неврогенезата в хипокампа при лабораторни модели, пояснява съавторът на изследването д-р Прасана Кандел.

 

Въпреки че олеиновата киселина е основен компонент на зехтина, това не би било ефективен източник на олеинова киселина, защото вероятно няма да достигне до мозъка, така че е необходимо тя да се произвежда от самите клетки, обясняват изследователите.

 

Терапевтични приложения

Откритието, че олеиновата киселина, произвеждана от мозъка, активира протеина, който генерира нови неврони в хипокампа, има важни терапевтични последици.

 

Откриват се възможности за разработване на лекарства, способни да достигнат до мозъка, за да активират протеина TLX и да стимулират неврогенезата.

 

Тази стратегия потенциално може да се използва за лечение на заболявания като тежки депресивни разстройства и болестта на Алцхаймер. 

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/neurologia/acido-oleico-mejorar-memoria-prevenir-depresion_7040

https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2023784119