Редовните физически упражнения могат да бъдат от полза срещу когнитивния упадък. 
 
Съдовото когнитивно нарушение е втората водеща причина за деменция, след болест на Алцхаймер, и е причина за около 10% от тези случаи. Засегнатите от съдово когнитивно нарушение изпитват влошаване на умствените способности, включително паметта, мисленето, способността за разрешаване на проблеми и езика. 
 
Състоянието се развива вследствие на намален приток на кръв към мозъка, което уврежда и евентуално унищожава мозъчните клетки. Смъртта на мозъчните клетки причинява проблеми с познавателните способности – памет, мислене и логика. 
 
Притокът на кръв може да се намали, поради стесняване и блокиране на малките кръвоносни съдове дълбоко в мозъка, като това може да се случи чрез инсулт или множество микроинсулти. 
 
Няма специфично лечение на съдово когнитивно нарушение или метод, който да обърне уврежданията на мозъка, но има начини, с чиято помощ може да се забави прогресирането на състоянието. Промените в начина на живота, като здравословния хранителен режим, загубата на излишни килограми, отказът от тютюнопушенето и редовните физически упражнения, могат да контролират причините за развитие на хипертония
 
Изследователи се заемат да оценят ползите от ефекта на аеробните упражнения върху когнитивната функция сред 70 възрастни, засегнати от съдово когнитивно нарушение. Средната възраст на участниците е 74 години. 
NEWS_MORE_BOX
 
Те са разделени в две групи, като доброволците в първата взимат участие в едночасови занимания три пъти седмично за период от 6 месеца. Останалите получават ежемесечна информация относно съдовото когнитивно нарушение и за здравословния хранителен режим, но не и за редовната физическа активност. 
 
В сравнение с участниците, които не извършват физически упражнения, сред тези от другата група се наблюдава подобрение в нивата на кръвното налягане, по-добри са и резултатите от  тестовете за оценка на общия капацитет на сърдечносъдовата система
 
Според изследователите това откритие е важно, тъй като високото кръвно налягане е рисков фактор за развитието на съдово когнитивно нарушение. 
 
Данните са поместени в сп. Neurology