Умерената употреба на алкохол в приятна компания може да понижи риска от преждевременна смърт вследствие на Алцхаймер, разкриват датски учени.

 

Екип от универсиета в Одензе открил, че хората, които изпиват по една чаша вино 2-3 пъти седмично, имат със 77% по-нисък риск от поява на деменция. Според специалистите обаче тайната се крие не толкова в самата гроздова напитка, а в споделянето й с приятели.


 

Те смятат, че хората, които пийват в малки количества, имат най-богата социална мрежа в сравнение с тези, които прекаляват с алкохола или не го консумират изобщо. Това от своя страна е свързано с подобряване качеството на живота и увеличаване на неговата продължителност.

 

Иначе е известно, че определени вещества във виното наистина могат да предотвратят появата на Алцхаймер.

 

Едно от тях е ресвератролът - естествено съединение, което може да се открие в червеното грозде, червеното вино, шоколада и фъстъците.

NEWS_MORE_BOX

 

То активира група протеини, известни като сиртуини. Те също се активират от ограничаване на калориите и доказано могат да предотвратят или забавят свързани с напредването на възрастта заболявания.

 

Учените смятат, че това може да е особено полезно за разработването на терапия срещу болестта на Алцхаймер, за която още не е открит лек.

 

Ресвератролът е свързван с други благотворни ефект за здравето, включително понижаване на кръвното налягане и с намаляване на риска от сърдечни болести.

 

Изследването е публикувано в сп. BMJ Open.