Проучване разглежда ефектите от редовната физическа активност и нивата на тревожност.  Учените не могат да направят крайно заключение дали спортът може да излекува тревожността, като голяма част от данните си противоречат. 


Тревожност е термин, който се използва да опише психично състояние на безпокойство. Тя е естествена защитна реакция, която може да се появи у всеки при дадени ситуации. Когато едно състояние на тревожност продължи дълъг период от време без видима причина, то става психично разстройство.


Когато тревожността се диагностицира като разстройство за нейното лечение може да бъде назначено медикаментозно лечение. То се прилага при случаи, когато пациентът няма контрол над живота си и помага при облекчаването на симптомите и за постоянното усещане за „буца в гърлото“. Но за други случаи на тревожност се разглежда ежедневието на пациентите.Много фактори в начина на живот могат да повлияят на нивата на тревожност. Редом с храненето, физическата активност се смята за част от ежедневието, която при въвеждане може да подобри симптомите на тревожност. Но това общоприето мнение не е имало конкретни доказателства.

 
Осъществен е систематичен преглед на голяма база от проучвания, свързани с тревожността. Над 5000 научни изследвания са били прегледани и систематизирани. Те са били публикувани между 2014 и 2021 г. Намерени са такива проучвания, които са отговаряли на конкретни критерии за нива на тревожност, симптоми и физическа активност, включваща аеробни упражнения и вдигане на тежести.


Резултатите от проучването говорят за несигурността на информацията. При някои случаи се говори за положителни резултати от спорта върху тревожността. Но при други не са наблюдавани спадове в нивата на тревожност при трениращите. В шест проучвания се докладват незначителни или никакви понижения в нивата на тревожност между спортуващите и тези, които са физически неактивни. Извадките от други 12 са противоречиви спрямо нивата на тревожност. Има и такива, които потвърждават благоприятен ефект, но за кратък период от време. 


Няма конкретни доказатества за благоприятният ефект на спорта върху тревожността. Сам по себе си спортът има много благоприятни ефекти за организма и психиката, но не е гаранция, че при разстройство като тревожност той сам по себе си ще доведе до стабилизиране на психиката.

 


Референции:
Kunkalikar, B. (2023, June 4)  Can exercise ease anxiety? Study investigates the potentials and pitfalls of fitness as therapy. Retrieved 2023, June 5 from https://www.news-medical.net/news/20230604/Can-exercise-ease-anxiety-Study-investigates-the-potentials-and-pitfalls-of-fitness-as-therapy.aspx

Blumenthal, J. (2023, May 25) Is exercise a viable therapy for anxiety? Systematic review of recent literature and critical analysis. Retrieved 2023, June 5 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37244402/