Германски учени от  от Института "Якобс" в Бремен са установили, че наблюдението как друг човек извършва определени действия може да създаде у хората устойчиви фалшиви спомени, че те самите са извършили тези действия в миналото.


Първоначално, изследванията на научния екип били насочени към влиянието, което оказва въображението върху спомените. По време на предварителните проучвания обаче неочаквано открили че наблюдаването на чужди действия може да създаде фалшиви спомени.


Участниците в експеримента, които гледали филм как други хора изпълняват прости действия, като например разклащане на бутилка, 2 седмици по-късно си спомняли,че те самите са ги извършвали, макар да не е било така.

 

"Бяхме поразени от неочакваните резултати и променихме насоката на изследването си", обяснява ръководителя на изследването Джералд Ехтеров.

 

Била проведена нова поредица от научни изследвания, при която участниците изпълнявали серия от прости задачи, а след това гледали видеозаписи с действия на други хора. Част от изпълнените и наблюдаваните действия били еднакви, а другите – различни.

 


След две седмици доброволците трябвало да си спомнят какви точно действия са извършили по време на експеримента. Оказало се, че голям процент от участниците имат фалшиви спомени и са убедени, че са изпълнили задачи, които всъщност само са наблюдавали.

 

Въпреки, че ефектът не се наблюдава винаги и все още не е известен механизма на поява на фалшивите спомени, авторите на изследването отбелязват, че спомените могат да са твърде измамни и не винаги можем да им се доверим напълно.
 

 

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Psychological Science.