Тинейджъри, които имат проблеми или тревоги, не бива да използват социалните мрежи, защото има опасност да развият „Facebook депресия“, предупреждават експерти.


Учените все още не са сигурни дали състоянието е в следствие на лошото настроение, характерно за уязвимите деца, които често се чувстват по този начин, или пък е по-специално състояние, свързано с употребата на виртуални социални мрежи.


Така или иначе, Facebook е трудна среда за младежите, които имат ниско самочувствие, обяснява водещият автор на проучването – д-р Гуен О'Кофи от новата Педиатрична американска академия, занимаваща се с насоките на социалните мрежи.


Facebook поднася на младежите изкривена представа за живота. В този смисъл прекарването там, може да се окаже по-болезнено, отколкото самотата или неприятни срещи, с които всички се сблъскваме в реалния живот. Когато тинейджърите не смятат, че се вписват в зададения вече модел на живот във Facebook, те се чувстват потиснати.


Често срещана практика при младежите е и публикуването на осъдителни съобщения за хора, които не са им приятни. Експертите обясняват, че родителите трябва да бъдат запознати с подобни практики, за да обърнат внимание на децата си.


От Педиатричната академия предупреждават, че подобен тормоз би могъл да доведе до сериозни психични последствия, включително и самоубийство. Facebook днес е мястото, където се „срещат“ тинейджърите.


Разбира се, социалната мрежа има и добри страни като обмен на идеи, лесна комуникация с близки и роднини, особено, ако разстоянието е проблем за реални срещи. Д-р Меган Морено от университета в Уисконсин изучава влиянието на социалните мрежи сред студентите. Тя обяснява, че използването на Facebook може да засили чувството на социална свързаност сред лесно приспособимите деца.


Родителите не бива да си мислят, че употребата на Facebook може по някакъв начин да „зарази“ децата им с депресия, пояснява още Морено.