Американски учени са разработили софтуер, чрез който може да се диагностицират първите признаци на аутизъм, както и говорни аномалии при деца в много ранна възраст.


Благодарение на програмата, разработена от професор Kimbrough Oller и колегите му университета в Мемфиз (САЩ), откриването на нарушения в развитието на говорния апарат и признаци на разстройства от аутистичният спектър ще стане възможна при 18 месечни деца, а не на 6 години- средната възраст на която се поставя диагнозата.


В своята работа учените показали, че разработеният от тях софтуер с точност  определя възрастта на детето само по произнасяните от него звуци  и помага да се различат децата с нормално развитие от тези, страдащи от аутизъм, разстройства от аутистичният спектър или нарушения в речевото развитие.


В изследването участвали 232 деца на възраст от десет месеца до четири години, като част от тях  страдали от нарушения в развитието на речта и аутизъм.


Изследователите използвали миниатюрни звукозаписни устройства, които прикрепяли към дрешките на децата и в продължение на един ден регистрирали всички звуци и думи, които те произнасяли.


Разработеният от Oller  софтуер  автоматично анализирал записите и отделял шумовият фон от умишлено изречените от детето звуци и думи, които са активна част от неговата реч.


След това речта на децата била анализирана по 12 различни параметъра, на основата на които програмата може да определи възрастта на детето и наличието на отклонения в развитието  с вероятност от 86%.


Оказало се, че един от най-важните параметри за диагностициране на отклоненията в развитието на речевия апарат е способността за произнасяне на думи и срички, за изричането на които се изискват резки движения на долната челюст и езика.


Въпреки това, наличието на аномалии в развитието може да се предвиди само при анализ на всички 12 параметъра, уточняват експертите.


"Малко учени са обръщали внимание на факта, че гласовите параметри на децата с аутизъм се различават значително от тези на здравите им връстници. До неотдавна, липсата на надеждна технология за разпознаване на специфичните звуци не ни позволяваше да използваме тази информация за ранна диагностика на състоянието.“ - казва Steven Warren, един от съавторите на проучването.


Авторите смятат, че революционният софтуер ще даде възможност за ранна диагностика на аномалиите в детското развитие и съответно, за ранно и адекватно лечение. Учените са категорични, че технологията ще се превърне  в надежден метод за проследяване на състоянието по време на терапията.


Резултатите от изследването са публикувани в списание  Proceedings of the National Academy of Sciences.