Американски учени фиксираха точното разположение на „центъра на смеха“ в мозъка, съобщи MSNBC.

Досега беше известно, че смехът се формира в хипоталамуса – структура в мозъка, която отговаря за редица важни функции, свързани с терморегулацията, съня, апетита, жаждата, чувството за умора, половото поведение и връзката между нервната и ендокринната система.

За да установят в коя точно част на хипоталамуса се заражда смехът, учени от Станфордския университет провеждат изследване на 100 деца с рядка форма на епилепсия, при която се изпада в пристъпи на неконтролируем смях. Заболяването се дължи на вродена аномалия в развитието на хипоталамуса, при която се оформя специфично доброкачествено образувание.

Чрез ядрено-магнитен резонанс медиците откриват, че при тази форма на епилепсия, образуванията са локализирани в задната част на хипоталамуса. Преди време от друг научен екип беше установено, че същата тази част играе ключова роля за формирането на паметта. Очевидно мамиларните тела в нея са отговорни и за смеха, коментира ръководителят на проекта Джоузеф Парвизи.

 

Дали това означава, че хората с добра памет не могат да се смеят или обратното?

На следващ етап от изследването работата на учените ще е съсредоточена в изучаването на връзките между мамиларните тела и други мозъчни структури и ролята на невротрансмитерите, за да се изгради пълна представа за механизма и функциите на смеха.