Скуката по време на работа е позната на мнозина – всяка минута минава толкова бавно и мъчително, докато не настъпи заветният час. Оказва се, че това може да навреди на мозъка. Според данните на ново проучване липсата на стимул може да има дългосрочен негативен ефект върху него. 
 
Изследователите от Щатския университет във Флорида, САЩ, установяват, че както безинтересната работа, така и замърсената околна среда на работното място могат да окажат негативен ефект в дългосрочен план върху когнитивните способности на служителите. 
 
В миналото учените са били на различно мнение относно дали замърсената работна среда или работата в нестимулираща среда е основният проблем пред здравето на мозъка, когато хората остаряват. За замърсена работна среда се счита излагането на агенти като мухъл, олово или висок шум. 
 
Изследователите поясняват, че новото проучване е много важно, тъй като показва, че и двете имат важна роля по отношение на дългосрочното когнитивно благосъстояние. 
 
За целите на проучването се анализират данни от почти 5000 работещи възрастни, които на средна възраст. 
 
Специалистите изследват работните места на участниците, както и тяхната способност да запазят и по-късно да използват информацията, която са научили. Под внимание се взима и способността им да завършват поставени задачи, да управляват своето време и да внимават. 
NEWS_MORE_BOX
 
Те установяват, че научаването на нови умения и предприемането на нови предизвикателства води до подобряване на когнитивните умения сред хората. Това е особено важно за жените. Сред онези, които са изложени на замърсена работна среда, се наблюдава когнитивен упадък
 
Психолозите поясняват, че мозъкът трябва да се тренира. От друга страна, химическите вещества на работното място могат да доведат до спад в умствените способности
 
Данните са публикувани в Journal of Occupational and Environmental Medicine.