Различията в мозъка на хората, страдащи от педофилия, могат да бъдат установени чрез сканиране с ядрено-магнитен резонанс, докато те наблюдават снимков материал, сочи ново изследване.

Използваната технология също така може да определи сексуалността на дадената личност – съществена разлика, която следва да даде насока за назначаване на лечение.

В изследването взимат участие 24 мъже, страдащи от педофилия, и 32, които са напълно здрави. Всички те са на една и съща възраст и с еднакво ниво на интелигентност. Учените ги подлагат на ядрено-магнитен резонанс, докато им показват снимки на хора, на различна възраст.

Резултатите показват, че 11 души от педофилите са сексуално привлечени от момичета, на предпубертетна възраст, а останалите 13 са определени като хомосексуални педофили. 18 от доброволците от другата група са привлечени от възрастни жени, а 14 – от възрастни мъже.

Докато са подложени на изследването с ядрено-магнитен резонанс, който засича увеличаването притока на кръв към определени региони в мозъка като отговор на стимулацията, на всеки един участник са показани 490 снимки, в еднаква последователност.

NEWS_MORE_BOX

 

 


Между тях има определени кадри на възрастни мъже и жени, както и на деца – момичета и момчета, които се показват само за секунда. Те изобразяват различни части на тялото – само лицето или половите органи или изглед на цялото тяло.

Данните отчитат активност в различните области на мозъка при представителите от различните групи, наблюдавайки образите.

Според изследователите от Киел и Берлин, Гемания, този метод би могъл много по-надеждно и бързо да открива психическото състояние.

Изследването е публикувано в Archives of General Psychiatry.