Ставането през нощта, вследствие на глад, може да се дължи на генетично предразположение, сочат резултатите на ново проучване.
 
Синдромът на нощното хранене може да се появи, когато гените, които синхронизират моделите на хранене и тези на съня, са нарушени. Това променя времето за хранене, което в крайна сметка води до преяждане и натрупване на излишни килограми
 
От състоянието са засегнати 1 – 2% от хората, а симптомите включват събуждане през нощта и невъзможност да се заспи, без да се хапне преди това. 
 
Наскоро синдромът е класифициран като хранително нарушение. Причината за появата му обаче остава неясна. Консумираната храна през нощта обикновено е нездравословна, с високо калорийно съдържание, което води до натрупване на излишни килограми, а понякога и затлъстяване
 
По време на лабораторни проучвания, експертите установяват, че когато генът, който контролира биологичния часовник, е „заглушен“, гладът се появява във времето, отредено за сън. Мутациите на същия ген, които имат отношение и към нарушенията на съня, водят до повече време, прекарано в спане. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според изследователите гените работят заедно, за да поддържат процесите на спане и хранене синхронизирани, а нарушенията в някой от тях води до нарушение в навиците на хранене или тези на съня. 
 
Данните от проучването са публикувани в Cell Reports.