Има много хора, които могат да бъдат описани като странни или ексцентрични. Те живеят в свой собствен свят, а странностите им могат да причинят Шизотипно разстройство на личността.

Това е състояние, което често се бърка с шизофренията, но то всъщност има само няколко прилики с него.

Този вид психично разстройство обикновено кара хората да се откъснат от реалността. Те обаче не получават халюцинации и не губят напълно връзка с реално случващото се, както страдащите от шизофрения. Симптомите засягат различните хора по различен начин.

Те започват от началото на зрелостта и се изразяват в по-особен начин на мислене, поведение, вяра в необикновени сили, параноични идеи, липса на близки приятели, упоритост, тревожност в обкръжението на много хора, липса на емоции.

NEWS_MORE_BOX

 


Шизотипното разстройство на личността се лекува с дългосрочна психотерапия и медикаменти, които облекчават симптомите. Точната причина, която предизвиква появата му, не е ясна. Близо половината от хората, които страдат от състоянието, са засегнати и от депресия.Параноидно личностно разстройство често се среща заедно с Шизотипно разстройство на личността. То се характеризира с недоверие и подозрение към останалите. Хората, страдащи от състоянието, смятат, че всеки иска да ги използва или да им навреди по някакъв начин.

Те срещат трудности при отношенията си с близките хора.

Шизотипно разстройство на личността се появява по-често при тези, които имат страдащи от шизофрения в семейството си. Към днешна дата състоянието засяга 3% от населението, като е по-разпространено сред мъжете.