Нов метод за лечение на алкохолизма създават учени от Калифорнийския университет, който се основава на блокирането на определени пътища в мозъка.


В основата на алкохолната зависимост стои повишената активност на тези пътища. Според тезата на изследователите тяхното блокиране би предотвратило възникването на жажда за алкохолна консумация.


„Разстройството, свързано с употребата на алкохол, наподобява процеса на обучението и работата на паметта. Алкохолът е награда и, дори средата, в която го консумираме, асоциираме с награда“ коментира д-р Дорит Рон, професор по неврология и водещ автор на изследването пред Medical Xpress.Именно тази хипотеза подтиква учения да изследва ролята на комплекса mTORC1, който помага за създаването на невронни връзки, усилващи спомените. В по-ранни изследвания проф. Рон доказва, че употребата на алкохол активира даден ензим в главния мозък. 


Рапамицин е одобрен в САЩ противораков и имуносупресиращ медикамент, който блокира активността на mTORC1. На ниво лабораторни изследвания с животински модели учените наблюдават понижаване на алкохолната зависимост, използвайки препарата. При блокирането на mTORC1 обаче се създава проблем, тъй като този ензим участва не само във формирането на спомени, но и в процесите на обмяната като цяло. Затова и при хората, приемащи медикамента за продължителен период от време, като страничен ефект се получава повишаване на кръвната захар и токсично увреждане на черния дроб.


Учените създават две нови молекули. Първата, RapaLink-1, която наподобява рапамицина и потиска активността на ензима mTORC1. Втората Rapablock се поставя като надстройка на RapaLink-1 или рапамицина. Така се постига ограничаване действието на RapaLink-1 или рапамицина в рамките на мозъка. Това се дължи на големия размер на молекулата и невъзможността тя да премине през кръвно-мозъчната бариера, с което и няма как засегне процесите в тялото и се избягват страничните ефекти, демонстрирани при изследването.

 

То е представено в Nature Communications.

 

Източници:

Brain-specific inhibition of mTORC1 eliminates side effects resulting from mTORC1 blockade in the periphery and reduces alcohol intake in mice | Nature Communications

Dual-drug therapy shows promise for treating alcohol use disorder (medicalxpress.com)