Сезонната депресия е вид разстройство на настроението, което се приписва на сезонните промени. Симптомите на повечето хора, страдащи от състоянието, започват през есента и продължават през зимата, тъй като съответните сезони се отличават с по-ограничен достъп до светлина. Този фактор може да причини дисбаланс в нивата на серотонин и мелатонин в организма, а като резултат - ниска енергия, промени в апетита (глад за храни с високо съдържание на въглехидрати), проблеми със съня, лошо настроение, демотивация и т.н.

 

Ланс Уъркмен, психолог от Университета на Южен Уелс, открива връзка между сезонната депресия и цвета на човешките очи. Представяйки доклад на конференция, организирана от Британското психологическо общество, той съобщава, че хората с кафеви очи са много по-склонни да страдат от депресия, свързана със сезонните промени, в сравнение с хората със сини очи.


 

Въпреки че бройката от 1750 субекта звучи като малка извадка, Уъркем споделя, че е използвал статистическа процедура, с която изчислил минималния размер на извадката, нужен за тестването на дадена хипотеза, установявайки, че числото е напълно достатъчно за случая. Но на какво може да се дължи наблюдаваният феномен?

 

Допускането на автора е в пълно съгласие с еволюционната теория. Според него, мутацията, довела до сините очи, най-вероятно е била селектирана еволюционно като защитен фактор от сезонна депресия за онази подпопулация от хора, която е мигрирала на север. С други думи, северните народи, които се отличават със своята по-бледа кожа, придружена от сини очи, са се развили по съответния начин, така че слънчеви лъчи да проникват по-лесно през кожата, а организмът да си набавя нужните нива на витамин D.

 

По същата еволюционна логика, за хората по тропиците е било по-адаптивно да са защитени от последиците на облъчването с ултравиолетова светлина. Ето защо конкретните народи са еволюирали с по-тъмна кожа и по-тъмни очи. Не е случайно при това положение, че през по-тъмните месеци, хората с по-тъмни очи изпитват такива резки промени в настроението - еволюирали някога, за да се защитават от лъчите на слънцето, сега те имат пречка пред това да си набавят необходимото за едно по-витално състояние.