Краят на лятото и навлизането в по-студената част от годината в нередки случаи води до потиснатост и чувство на депресия. Това е признак за сезонно афективно разстройство. То обикновено се наблюдава по едно и също време на годината. 
 
Рядката форма на сезонно разстройство, известно като „лятна депресия“, започва в края на пролетта или самото начало на лятото, но най-често нарушението се наблюдава през есента или зимата, а краят му настъпва през пролетта.
 
Макар точната причина за развитие на състоянието да не е известна, според някои изследователи вината е на определени хормони, които „отключват“ в мозъка  промени, свързани поведението. Те се проявяват в определен период от годината. 
 
Според една теория по-малкото количество слънчева светлина през есента и лятото води до намален синтез на серотонин. Този химикал се свързва с пътищата в мозъка, които регулират настроението. 
 
Когато нервните клетки в тези пътища не функционират нормално, резултатът може да бъде чувство на депресия, придружена със симптоми като умора и наддаване на излишни килограми
 
Сезонното афективно разстройство започва да се проявява в юношеството и е по-често срещано сред жените, отколкото сред мъжете. Някои хора, страдащи от нарушението, имат леки симптоми и се чувстват раздразнени и без настроение. Сред други тежестта на симптомите може да е по-силно изразена и състоянието да се окаже пречка на работното място и при взаимоотношенията им с околните. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Кои са характерните симптоми на сезонното афективно разстройство?
  • Липса на енергия.
  • Затруднения при концентриране.
  • Умора.
  • Повишен апетит.
  • Повишено желание да останем сами
  • Наддаване на излишни килограми. 
 
При установяване на тези симптоми, следва да се проведе консултация с лекар.